Oproep aan politieke partijen: verbeter naleving van kinderrechten op tien punten

Een stijging van het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, wachtlijsten in de jeugdzorg, een groeiend lerarentekort, kinderen die knel komen te zitten in een asielprocedure…de politieke partijen staan voor een flinke opgave om de situatie voor kinderen en jongeren in Nederland te verbeteren.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft het Kinderrechtencollectief actief input aan politieke partijen om te zorgen dat er in de verkiezingsprogramma’s en in de praktijk ook echt wat gaat veranderen voor kinderen.

Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief: ‘Het is nu hoog tijd dat politieke partijen laten zien dat zij echt kiezen voor de toekomst van de kinderen en jongeren in Nederland. Al jaren spelen dezelfde problemen in de jeugdzorg en het aantal kinderen dat in armoede leeft neemt toe. Ook wordt er te weinig geluisterd naar kinderen zelf. In Nederland wonen 3,3 miljoen kinderen. Zij hebben geen stemrecht, maar wel het recht om mee te beslissen over beleid dat hen raakt.’

Volgens het Kinderrechtencollectief zijn er op dit moment tien punten cruciaal om de naleving van kinderrechten in Nederland te verbeteren en ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Deze punten zijn een vervolg op de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité aan de Nederlandse overheid in maart 2022.

  • Neem de stem van kinderen serieus
  • Stop discriminatie en sociale uitsluiting
  • Geef ieder kind de juiste, tijdige zorg die het nodig heeft
  • Investeer in mentale gezondheid
  • Bestrijd armoede onder kinderen
  • Waarborg het recht op onderwijs voor alle kinderen
  • Stel het belang van het kind voorop in asielbeleid
  • Bescherm kinderen tegen kinderhandel en seksuele uitbuiting
  • Garandeer de naleving van kinderrechten in het jeugdstrafrecht
  • Maak werk van een integrale jeugdstrategie

Het Kinderrechtencollectief wil ervoor zorgen dat de rechten van kinderen in Nederland gewaarborgd worden in wetgeving, in overheidsbeleid en in de praktijk.

Meer informatie:

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer