wat zijn kinderrechten

Stop kindhuwelijken

Dataverzameling kindhuwelijken

Buiten spelen, naar school gaan, sporten en dromen over de toekomst. Dat is wat je elk meisje gunt. Wereldwijd lopen meisjes de kans om te maken te krijgen met geweld, onderdrukking en discriminatie. Op 11 oktober is het Wereldmeisjesdag. Dit jaar staat deze dag in het teken van vooruitgang. Om dit te monitoren is dataverzameling belangrijk. De VN Special Rapporteur van geweld tegen vrouwen, Dubravka Šimonovic, riep eerder dit jaar alle lidstaten op om de situatie van meisjes in kaart te brengen om te zorgen dat meisjes veilig opgroeien, vrij van geweld en met gelijke kansen.

De oproep van Wereldmeisjesdag dit jaar is om te investeren in dataverzameling met aandacht voor meisjes. Zo kan gestuurd kan worden op een specifieke aanpak. Een van de grote problemen die in de weg staat van de voortuitgang, zijn kindhuwelijken. In 2012, tijdens de eerste Wereldmeisjesdag, werd door een groep van VN-mensenrechtenexperts gesteld dat “net als alle vormen van slavernij, dienen gedwongen huwelijken op jonge leeftijd strafbaar te zijn, (te worden gecriminaliseerd) en kan een kindhuwelijk niet worden gerechtvaardigd vanwege traditionele, religieuze, culturele of economische redenen. Een kindhuwelijk is een huwelijk waarbij tenminste een van de partijen, een kind is.”

Volgens de Afrikaanse Unie kan er bij een kindhuwelijk vanuit worden gegaan dat “het kindhuwelijk een veelzijdig sociaal-cultureel en endemische schadelijke praktijk is (..)  die invloed heeft op de  persoonlijke ontwikkeling en toekomstige kansen, de gezondheid en het welzijn van kinderen, met nadelige gevolgen voor kinderen, vrouwen, gezinnen, gemeenschappen en landen in het algemeen.”

Laat meisjes, meisjes zijn

Diverse kinderrechtenorganisaties, waaronder Defence for Children, werken in verschillende Afrikaanse landen om kindhuwelijken tegen te gaan en te investeren in de economische vooruitgang van meisjes. Samen met Plan Nederland en Terre des Hommes, als de Girls Advocacy Alliance, strijdt zij om onder andere kindhuwelijken aan te vechten. Samen wordt er gelobbyd bij de overheid en gepleit voor wetgeving die meisjes beschermt en vragen we aandacht bij de lokale overheid en bewindspersonen om meisjes te beschermen.

Laat meisjes, meisjes zijn!

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer