UNICEF start in Nederland met wereldwijde ‘Child Friendly Cities’ initiatief

Den Haag, Gooise Meren en Sint-Eustatius zijn de eerste gemeenten in Nederland die als kandidaat starten met het Child Friendly Cities Initiative-programma.

Ambitie

Kun je als kind veilig op straat spelen? Of sporten, ook als ouders daar geen geld voor hebben? En kunnen jongeren echt inhoudelijk meebeslissen en -praten binnen hun gemeente over zaken die hen aangaan? In het oudste buurthuis van Nederland (De Mussen, Den Haag) spreken vandaag de drie gemeenten deze ambitie uit. Dit doen zij onder het toeziend oog van groep 8 van de Gelderlanderschool en leden van het Jongerencollege van Madurodam.

Cruciale rol gemeenten

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, benadrukt waarom juist dit initiatief voor gemeenten zo belangrijk is: “Het gaat over inclusieve speelplekken, armoedebeleid gericht op kinderen, maar ook over betekenisvolle participatie van kinderen en jongeren, tot aan het inrichten van straten zodat ze kindvriendelijker zijn. Dat is hard nodig. Gemeenten hebben een cruciale rol in het leven van kinderen en jongeren want hun beleid is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen.”

Officiële kandidaten

De deelnemende gemeenten doen samen met kinderen en jongeren de komende jaren een lokale situatie analyse en stellen concrete doelen om de situatie voor kinderen lokaal te verbeteren. Er wordt daarbij nadrukkelijk gekeken en geevalueerd of het beleid echt in dienst staat van de rechten van kinderen. Ze werken toe naar concrete resultaten die de situatie van kinderen en jongeren verbeteren en worden hierop gemonitord en geëvalueerd. Als de gemeenten erin slagen de doelen en concrete resultaten te bereiken, krijgen ze officiële de erkenning ‘Child Friendly City’ en mogen ze zich aansluiten bij een netwerk van duizenden gemeenten wereldwijd.

Credits foto: © UNICEF Nederland/Maat

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer