Verenigde Naties

VN-Lidstaten kritisch over naleving kinderrechten Nederland

Verschillende VN-lidstaten lieten zich op 10 mei kritisch uit tegen Nederland. Zij hadden opmerkingen over de positie van minderjarige vluchtelingen, discriminatie van minderheidsgroepen en uitsluiting van personen met een beperking. Dit deden zij tijdens het derde VN-Mensenrechtenexamen, de ‘Universal Periodic Review‘ van Nederland. Over de naleving van kinderrechten gaven de VN-lidstaten aanbevelingen over onder andere grensdetentie, alleenstaande minderjarige vreemdelingen, de noodzaak tot harmonisatie van kinderrechten en de gebrekkige rechtspositie van kinderen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken was aanwezig bij het vijfjaarlijkse mensenrechtenexamen en reageerde op de aanbevelingen van lidstaten.

Ratificeer het Klachtprotocol voor kinderen

Op een aantal onderwerpen op het gebied van kinderrechten is nog flink werk aan de winkel, zo vinden VN-lidstaten als Bulgarije, Ghana, Frankrijk en Panama. In totaal doen twaalf lidstaten de aanbeveling aan Nederland om zo snel mogelijk het Optioneel Protocol nr. 3 bij het VN-Kinderrechtenverdrag, inzake een communicatieprocedure te ratificeren. Dit Protocol creëert een internationale klachtmogelijkheid bij het VN-Kinderrechtencomité voor minderjarigen van wie de rechten zijn geschonden. Nederland heeft het Klachtprotocol tot op heden niet geratificeerd.

Grensdetentie en toegang tot gezondheidszorg

Nederland werd door diverse landen aangesproken op haar verantwoordelijkheden op het gebied van de rechten van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Zambia, Tunesië en Ghana maken zich grote zorgen om de verdwijningen van deze kinderen. Tevens stellen diverse lidstaten, waaronder Kenia en Guatemala, dat grensdetentie van kinderen moet stoppen en dat in het belang van kinderen naar alternatieven moet worden gezocht. Portugal en de Malediven benadrukken het belang van toegang tot gezondheidszorg voor vluchtelingenkinderen. Ook de kwetsbare positie van minderheidsgroepen, waaronder Roma-kinderen, komt aan bod. Peru, Roemenië en Rusland vragen om mensen- en kinderrechten te harmoniseren voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden, dus ook in Caribisch Nederland. Verschillende landen verzoeken Nederland daarnaast haar voorbehouden bij het VN-Kinderrechtenverdrag op te heffen, onder andere op het recht op sociale zekerheid.

De aanbevelingen bieden een kans om de realisatie van mensen- en kinderrechten verder te brengen. Het is de bedoeling om de aanbevelingen van de VN-Mensenrechtenraad op te volgen. Nederland moet in een reactie aan de VN aangeven of zij de aanbevelingen enkel noteert of ook accepteert. Het Kinderrechtencollectief zal de opvolging van de aanbevelingen door Nederland nauwlettend volgen.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer