Een brede groep kinderrechtenorganisaties roept vandaag het nieuwe kabinet op om kinderen en jongeren te betrekken bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord en jeugdparticipatie structureel te borgen in het beleid.
Inspraak en invloed van kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren hebben het recht om hun mening te geven over beslissingen die hen aangaan. Dit is ook vastgelegd in Artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag. Daarom moet het mogelijk zijn voor kinderen en jongeren om inspraak en invloed te hebben. Dat is van extra belang gezien kinderen en jongeren onder de 18 jaar in Nederland geen stemrecht hebben. Zij worden dus nog niet formeel vertegenwoordigd in ons politieke stelsel. Daarom moeten kinderen en jongeren uit alle lagen van de samenleving de mogelijkheid krijgen om inspraak en invloed te hebben op zaken die hen aangaan. Zoals beleid en plannen die de overheid maakt op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Ondanks de aangenomen motie Drost-Sneller waarin staat dat jongeren worden uitgenodigd aan de formatietafel, is dit nog niet gebeurd.
Kinderen en jongeren hebben goede ideeën en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het regeringsbeleid. Zo zijn er rond de verkiezingen en de formatie al verschillende groepen kinderen en jongeren geweest die hun stem lieten horen.
Onderzoek van de OECD uit 2023 toont aan dat het betrekken van kinderen en jongeren in besluitvormingsprocessen leidt tot grotere waardering voor de democratie en een verhoogd vertrouwen in de overheid.
Het regeringsbeleid raakt kinderen en jongeren. We roepen op deze zomer een brede en representatieve groep kinderen en jongeren te laten bijdragen aan de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. Dit is niet alleen belangrijk voor kinderen en jongeren, maar essentieel voor de toekomst van de democratie in Nederland.
Meer informatie
- Oproep aan de bewindspersonen om kinderen en jongeren te betrekken bij de uitwerking van het regeerprogramma
- Kinderregeerakkoord
- Brief jongerenorganisaties aan informateur en formerende partijen