Campagne ‘Stop gesloten jeugdzorg’

Op maandag 17 januari publiceerde de stichting Het Vergeten Kind een onderzoek over de gesloten jeugdzorg. Met als conclusie dat 86% van de kinderen beschadigd raakt door plaatsing in een gesloten instelling voor jeugdhulp. Zo komen kinderen in onveilige situaties terecht en ontwikkelen zij psychische klachten. Met name kwetsbare kinderen met grote hulpvragen. Sommige kinderen beschadigen zichzelf, zijn suïcidaal, hebben een eetstoornis of zijn slachtoffer van mensenhandel. Voor het onderzoek zijn 37 jongeren geïnterviewd die tussen 2015 en 2021 in de gesloten jeugdzorg zaten. Daarnaast zijn 75 hulpverleners ondervraagd die in de gesloten jeugdzorg werken of hebben gewerkt. Op basis van het onderzoek stelt Het Vergeten Kind dat gesloten instellingen onveilig zijn voor kinderen.

Week van Het Vergeten Kind

Met de publicatie van het onderzoek start ook de jaarlijkse campagne ‘de Week van Het Vergeten Kind’. Er is dan speciale aandacht voor een thema rondom kwetsbare kinderen in Nederland. Dit jaar (28 januari t/m 4 februari) staat de week in het teken van kinderen in gesloten jeugdzorg. Tijdens de week worden verschillende activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de problematiek.

Vrijdag 28 januari: Symposium
Een online symposium over gesloten jeugdzorg. Klik hier voor meer info en aanmelden.

Maandag 31 januari en dinsdag 1 februari: tour langs het werkveld

Het Vergeten Kind gaat met ervaringsdeskundigen en enkele van hun ambassadeurs op pad met een ‘showroom-wagen’ die is ingericht als slaapkamer in de gesloten jeugdzorg. Stakeholders uit het hele jeugddomein worden uitgenodigd voor een goed gesprek in deze wagen. De aanbevelingen in het manifest zijn uitgangspunt van het gesprek. Het Vergeten Kind wil van stakeholders horen wat ze van de aanbevelingen vinden en wat zij gaan doen om bij te dragen aan het stoppen van gesloten jeugdzorg.

Donderdag 3 februari: kleine manifestatie in Den Haag

Het Vergeten Kind spreekt de landelijke politiek aan op hun verantwoordelijkheid. Jongeren en hulpverleners gaan in gesprek met politici.

Uitreiking Hartenhuis Award

Diverse mensen uit het jeugdzorgwerkveld worden in het zonnetje gezet, omdat zij iets bijzonders betekenen voor jongeren die met gesloten jeugdzorg te maken hebben (gehad).

Petitie

De campagne heeft een harde en duidelijke boodschap: stop gesloten jeugdzorg. Om uiteindelijk inhoudelijke gesprekken, actie en fundamentele veranderingen teweeg te brengen. Zonder hulpverleners in een kwaad daglicht te zetten of te beschadigen. Zij hebben namelijk een onmogelijke opdracht binnen een systeem dat zij zelf ook graag zien veranderen. Hulpverleners verdienen het beter gefaciliteerd te worden bij het doen van hun belangrijke werk.

Om dit alles voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat alle partijen, die direct en indirect bij (gesloten) jeugdzorg zijn betrokken, hiervan de noodzaak zien. Ook is het belangrijk dat de Nederlandse samenleving zich uitspreekt tegen het plaatsen van kinderen in een gesloten instelling voor jeugdhulp. Om die reden is een petitie gestart die online kan worden getekend. Eind februari worden de handtekeningen aan politiek Den Haag aangeboden.

Meer informatie:

  • Bekijk hier het onderzoek van Het Vergeten Kind.
  • Teken hier de petitie tegen gesloten jeugdzorg
Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer