De 10 thema’s van de Nationale Jeugdstrategie zijn bekend

Op 30 januari zijn de tien belangrijkste thema’s van de Nationale Jeugdstrategie bekendgemaakt. Deze strategie, waarvoor de Tweede Kamer in mei 2023 unaniem groen licht gaf, heeft als doel om de positie van jongeren tussen de 12 en 29 jaar in Nederland te verbeteren. Het plan bevat afspraken over de manier waarop jongeren betekenisvol kunnen participeren binnen tien thema’s die voor hen belangrijk zijn.

Betekenisvolle participatie van jongeren

De uitdagingen waar jongeren mee te maken hebben, zijn vaak complex en met elkaar verweven. Daarom is hun stem essentieel bij beleidskeuzes die hen raken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkte samen met andere ministeries en de Nationale Jeugdraad (NJR) aan de totstandkoming van de Nationale Jeugdstrategie. Een regiegroep van 100 representatief gelote jongeren werkte de afgelopen twee maanden samen om de tien belangrijkste thema’s te bepalen.

De tien thema’s

Tijdens een ontbijtbijeenkomst op 30 januari zijn de tien thema’s feestelijk gepresenteerd in aanwezigheid van jongeren, beleidsmakers, Kamerleden en de pers. Dit zijn de thema’s die centraal staan:

  • Onderwijs
  • Wonen en leefomgeving
  • (Inter)nationale politiek en veiligheid
  • Economie, werk en welvaart
  • Kunst en cultuur
  • Fysieke en mentale gezondheid
  • Digitale wereld
  • Diversiteit, inclusie en gelijkheid
  • Mobiliteit en toegankelijkheid
  • Klimaat en milieu

Grootste jongerenparticipatietraject ooit

De komende drie maanden kunnen duizenden jongeren in Nederland hun mening geven over deze thema’s. Dit gebeurt via twaalf evenementen in alle provincies, maar ook via scholen, online vragenlijsten en interactieve minigames. In mei en juni zullen jongeren uit de regiegroep samen met beleidsmakers concrete doelstellingen en maatregelen per thema formuleren. Daarnaast wordt onderzocht hoe jongeren structureel betrokken kunnen worden bij beleidsvorming. Het kabinet neemt na juli 2025 een besluit over de verdere invulling en verankering van de Nationale Jeugdstrategie.

Doe mee en laat je stem horen

Jongeren kunnen op verschillende manieren hun mening geven:

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer