digitale wereld en kinderrechten

Een nieuwe General Comment over kinderrechten in de digitale wereld

Toen het VN-Kinderrechtenverdrag dertig jaar geleden werd geschreven konden de meeste mensen nog niet op het internet. Nu maakt bijna iedereen, dagelijks gebruik van het internet voor werk, onderwijs, vermaak en communicatie. Ook kinderen zijn steeds actiever in de digitale wereld. Er is dus veel veranderd sinds de kinderrechten zijn opgeschreven in het VN-Kinderrechtenverdrag. Hoe moeten landen de kinderrechten in deze nieuwe digitale wereld uitleggen en toepassen?

 

Digitale wereld

Kinderen groeien op in een samenleving waar digitale techniek een grote invloed heeft op hun leven. Steeds meer kinderen hebben een eigen smartphone en maken veel gebruik van digitale apparaten op school en in hun vrije tijd. Daardoor zijn er nieuwe vragen ontstaan over kinderrechten en digitale techniek. Hoe kan een Staat ervoor zorgen dat ieder kind gelijke toegang heeft tot de digitale omgeving van school? Wat moet de Staat doen om een kind te beschermen tegen de gevaren van de digitale wereld, zoals discriminatie of geweld? Maar er zijn ook vragen over andere onderwerpen zoals privacy, cultuur en gezondheid.

Volgens het VN-kinderrechtencomité is het belangrijk dat er in de digitale omgeving aandacht is voor non-discriminatie en het belang van het kind. Ook het recht op leven en ontwikkeling en het recht van het kind om zijn mening te geven over zaken die hem aangaan zijn belangrijk in de digitale wereld.

 

General Comment over digitale techniek

Het VN-Kinderrechtencomité schrijft General Comments om uitleg te geven aan de kinderrechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag. In deze documenten vertelt het Comité hoe landen de kinderrechten kunnen interpreteren en toepassen. Digitale techniek speelt inmiddels een grote rol in het leven van kinderen. Daarom schrijft het Comité over hoe de kinderrechten moeten worden toegepast in relatie tot de digitale techniek. Het General Comment zal ook toelichten hoe de digitale techniek invloed heeft op kinderrechten op positieve en negatieve manieren. Het Comité geeft daarnaast aan wat Staten moeten doen om kinderrechten online te beschermen, te respecteren en te realiseren. Ook gaat het Comité in op de rol en verantwoordelijkheid van bedrijven, ouders, onderwijzers en kinderen zelf.

 

Publicatie

Begin 2020 publiceert het Comité een eerste versie van de nieuwe General Comment. Als de General Comment af is, maakt het Comité ook een kindvriendelijke versie. Zo’n versie is makkelijker te lezen en te begrijpen voor kinderen.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer