Goed en slecht nieuws voor kinderen tijdens zitting Nederlandse regering bij VN

28 mei 2015

Het VN-Kinderrechtencomité laat zich vandaag tijdens de zitting van de Nederlandse regering kritisch uit over de kinderrechtensituatie in Nederland. “Het is goed nieuws dat de Nederlandse overheid de standpunten van kinderen een structurele plek wil geven bij het ontwikkelen van beleid, zegt Aloys van Rest, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, “zorgelijke punten die wij delen met het Comité zijn er onder andere over de gevolgen van de decentralisatie van de jeugdzorg en de onzekere situatie waarin asielzoekerskinderen zich bevinden.”

De situatie van kinderen in het Europese en Caribische deel van Nederland, maken dat deze vijfjaarlijkse ondervraging door de Verenigde Naties, op een gevoelig moment komt.

– De decentralisatie van de jeugdzorg baart het Comité zorgen, met name de waarborg van gelijke kwaliteit van de zorg voor de jeugd in gemeenten. Zij vraagt zich af of er naast kwantitatieve indicatoren ook aandacht is voor kwalitatieve indicatoren en wat de minimum standaarden zijn waar de gemeenten aan moeten voldoen.

– De situatie van kinderen in het Caribische deel van het Nederland is een punt van zorg. Het Comité benadrukt dat de aanpak van (huiselijk) geweld, kindermishandeling en armoede achterblijft, ook het ontbreken van gezond eten en beweging is een punt dat structurele aandacht behoeft. Zij vraagt zich af of de Nederlandse regering zich wel realiseert dat deze kinderen dezelfde kansen verdienen als de kinderen in Europees Nederland.

– De problemen waar asielzoekerskinderen tegenaan lopen, wordt volgens het Comité niet serieus genomen door de Nederlandse regering. Sabine de Jong van UNICEF: “Helaas is de regering niet ingegaan op de vraag hoe ze ervoor zorgen dat het belang van het kind centraal staat in het vreemdelingenrecht. Asielzoekerskinderen lopen tegen veel problemen aan waardoor het antwoord op die vraag juist nu zo belangrijk is.”

De Nederlandse overheid zegt toe dat de standpunten van jongeren en kinderen een structurele plek krijgt bij het ontwikkelen van beleid. “Het betrekken van de mening van kinderen is cruciaal.” zegt Aloys van Rest, “de inbedding van het recht op participatie in beleid en wetgeving zullen we nauwlettend volgen.” Teleurstellend is dat de Nederlandse regering dit niet doortrekt en de mogelijkheid voor een kind om een klacht in te dienen bij VN-Kinderrechtencomité niet waarborgt.

Het Comité heeft naast deze punten op verschillende andere kinderrechtenthema’s de aandacht van de Nederlandse regering gevestigd. Na ongeveer twee weken na de zitting geeft het VN-Kinderrechtencomité bindende aanbevelingen waar de Nederlandse regering elk beleid dat kinderen raakt, op moet afstemmen.

Met de delegatie van het Kinderrechtencollectief die aanwezig was bij de zitting op 27 mei bij het VN-Kinderrechtencomite gingen vier jongeren mee, lees hier hun ervaringen.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer