kinder- en mensenrechten nederland

Schaduwrapportage mensenrechten in Nederland aan het VN-Mensenrechtencomite

Een collectief van Nederlandse organisaties stelde een schaduwrapportage op over de huidige stand van zaken met betrekking tot de naleving van mensenrechten in Nederland. Zij stuurden deze rapportage op 1 juni naar het VN-Mensenrechtencomité. Het doel van deze rapportage is om het Comité te voorzien van informatie. Zo kan het op een effectieve manier in gesprek gaan met de Nederlandse overheid. Het Kinderrechtencollectief droeg ook bij aan de rapportage. Dat deden zij namelijk door het kinderrechtelijke perspectief naar voren te brengen. Het Kinderrechtencollectief is een samenwerking van Defence for Children, de Nederlandse Jeugd Raad, Stichting Kinderpostzegels Nederland, UNICEF Nederland, Terre des Hommes en Save the Children.

 

VN-Mensenrechtencomité controleert status mensenrechten in Nederland

Het VN-Mensenrechtencomité controleert de naleving van het Internationaal Verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke rechten. Het Comité beoordeelt onder andere de rapporten die alle VN-lidstaten uitbrengen over de naleving van mensenrechten in hun land. De overheden van deze landen zijn verplicht periodiek een rapportage op te stellen. Naast deze regeringsrapportages kunnen organisaties ook schaduwrapportages opstellen. Een schaduwrapportage is het commentaar wat door verschillende maatschappelijke organisaties geleverd wordt op de overheidsrapportage. In de schaduwrapportages over het Internationaal Verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke rechten geven de verschillende organisaties hun visie op de naleving van mensenrechten in Nederland door de Nederlandse overheid. Op deze manier kunnen de organisaties invloed uitoefenen op politiek en beleid op de gebieden waarin zij werkzaam zijn.

 

Aandacht voor VN-Kinderrechtenverdrag in schaduwrapportage

De recent uitgebrachte schaduwrapportage gaat op verschillende artikelen uit het VN-Kinderrechtenverdrag in. Bijvoorbeeld op artikel 6. Dit artikel verplicht de overheid om het recht op leven en ontwikkeling te waarborgen. De rapportage stelt dat de aardbevingen in Groningen een grote invloed hebben op de bewoners van het gebied, waaronder de kinderen. Kinderen lijden onder de zorgen van hun ouders. Zij tonen ook tekenen van onrust. Kinderen hebben als gevolg van de aardbevingen bijvoorbeeld concentratie- en slaapproblemen en voelen zich niet veilig in hun eigen huis. Dit levert grote zorgen op bij de partijen die dit rapport hebben opgesteld. Zij sporen de Nederlandse overheid aan om een veilige omgeving te creëren. Een omgeving waarin families hun leven weer kunnen opbouwen.

 

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Hiernaast gaat de schaduwrapportage in op huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland. De rapportage benadrukt dat de overheid speciale aandacht moet besteden aan kinderen die hier slachtoffer van zijn. De impact van het geweld is namelijk groter dan verwacht. Er zijn ook andere onderwerpen waar kinderrechten in de knel komen. Bijvoorbeeld het in vreemdelingendetentie houden van kinderen vanaf twaalf jaar, het onzichtbaar zijn van kindermishandeling op Sint-Maarten, in Nederland geboren staatloze kinderen en niet gedocumenteerde kinderen in gezinslocaties.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer