Kinderrechtencollectief spreekt voor de VN-Mensenrechtenraad

Eens in de 4,5 jaar beoordelen landen elkaar over de mate waarop mensenrechten worden nageleefd tijdens de Universal Periodic Review (UPR). Nederland wordt in november dit jaar beoordeeld en deze week is de pre-sessie in Genève. Het Kinderrechtencollectief spreekt tijdens deze pre-sessie over de kinderrechtensituatie in Nederland. We vragen andere landen aanbevelingen te doen aan Nederland om de kinderrechten in ons land beter na te leven.

Het Kinderrechtencollectief heeft in maart 2022 een bijdrage aan de VN-Mensenrechtenraad opgesteld met meerdere aanbevelingen die Nederland op kan volgen om de kinderrechtensituatie in Nederland te verbeteren. Het Kinderrechtencollectief heeft hiervoor gebruik gemaakt van de informatie die is verzameld tijdens consultaties met meer dan 140 organisaties en experts voor de ngo-rapportage aan het VN-Kinderrechtencomité in 2021, en vulde deze aan met de meest recente ontwikkelingen.

Praten over kinderrechten in Genève

Het Kinderrechtencollectief is vandaag in Genève voor de pre-session ter voorbereiding van de sessie in november 2022, waar Nederland beoordeeld zal worden. We zijn blij met deze kans om over kinderrechten in Nederland te praten en onze bijdrage van maart toe te lichten. Wij mogen een statement geven aan de permanente vertegenwoordigers van verschillende landen bij de Verenigde Naties. Het doel hiervan is dat deze permanente vertegenwoordigers aanbevelingen doen aan Nederland om de naleving van kinderrechten te verbeteren. In aanvulling op ons statement gaan we in Genève ook in gesprek met een aantal permanente missies om onze standpunten en aanbevelingen te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden. In november is Nederland onder review en zal dan ook de aanbevelingen ontvangen, waar de staat op moet reageren.

Statement Kinderrechtencollectief

Ons statement richt zich op de aanvaarding van internationale normen en voorbehouden, asielzoekende, vluchtelingen- en migrantenkinderen, bescherming tegen (seksuele) uitbuiting en mensenhandel, en jeugdstrafrecht. Wij bevelen Nederland aan de voorbehouden op artikel 26, 37(c) en 40 in te trekken en het derde Optioneel Protocol bij het Kinderrechtenverdrag inzake een communicatieprocedure (het Klachtprotocol) te ratificeren. Daarnaast bevelen we aan om het belang van het kind centraal te stellen binnen asielprocedures en om meer zicht te krijgen op kwetsbare groepen slachtoffers van (seksuele) uitbuiting en kinderhandel. Tenslotte bevelen we aan om een kindvriendelijke procedure in het jeugdstrafrecht en gratis juridische bijstand te garanderen voor alle minderjarige verdachten.

Naast het Kinderrechtencollectief zijn ook andere organisaties aanwezig, zoals bijvoorbeeld het College voor de Rechten van de Mens, het Nationaal Juristen Comité Mensenrechten, Milieudefensie en Rutgers.

Meer informatie:

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer