Main content

Materialen

Ga jij ook met kinderrechten aan de slag? Hier vind je allemaal materiaal dat daarbij kan helpen! We hebben onder andere het kinderrechtenspel dat je als docent met de klas kan spelen. Of bijvoorbeeld informatie voor professionals over hoe het met de kinderrechten gesteld staat in bepaalde gemeenten voor.

Er is voor ieder wat wils, dus kijk vooral verder. Veel van de materialen zijn bovendien gratis.

 

Kinderrechten lesmateriaal voor docenten

Ben jij docent en wil je jouw klas kennis laten maken met het VN-kinderrechtenverdrag? Wat goed! Wellicht dat je dan iets hebt aan ons startpakket kinderrechten of de kinderrechtenquiz. Hieronder tref je de materialen die je bij ons kan bestellen.

 1. De brochure Met Recht Spelen (gratis)
 2. Het kinderrechtenkwartetkaartspel
 3. Het Startpakket Kinderrechten met het kinderrechtenspel (A4-formaat)
 4. De folder Yeah Right! (gratis)
 5. De kinderrechtenquiz (gratis)
 6. Posters kinderrechten.nl (gratis)
 7. Digiles over kinderrechten (gratis)
 8. Een theaterstuk over kindermishandeling

 

Kinderrechten materiaal voor professionals

Veel professionals kennen het VN-Kinderrechtenverdrag wel, maar vaak alleen van naam. Daarom hebben wij hieronder materiaal verzameld dat behulpzaam kan zijn om kinderrechten concreter te maken voor de professional in de praktijk. Welke professional precies? We zouden bijna zeggen, welke professional niet? Het Kinderrechtencollectief heeft diverse middelen ontwikkeld voor professionals die beroepsmatig met en voor kinderen werken. Juridisch professionals, zoals advocaten en rechters. Maar ook personen die in de jeugdhulp werken, of dat nou beleidswerkers zijn of gezinsvoogden die bij mensen aan huis komen. Ook voor docenten, artsen, personen die met kinderen werken met een migratieachtergrond of politici is onderstaande informatie van belang.

 • Handboek Internationaal Jeugdrecht: gebruik de toelichting op de artikelen uit het VN-Kinderrechtenverdrag in het handboek voor de dagelijkse praktijk. (gratis)
 • Jeugdhulp in de Praktijk: behandel de tien belangrijkste kinderrechten in de jeugdhulp met tips en praktijkvoorbeelden voor MBO- en HBO onderwijs voor toekomstige jeugdhulpprofessionals.
 • Kinderen in Tel: lees Kinderen in Tel voor de jaarlijkse update over de leefsituatie van kinderen en jongeren per gemeente.
 • Een theaterstuk over kindermishandeling: wilt u het thema kindermishandeling bespreekbaar maken? Dit theaterstuk is zeer geschikt!