Kinderrechtenorganisaties roepen Tweede Kamer op om nieuwe EU-verordening aan te nemen om online seksueel misbruik te voorkomen.

Oproep kinderrechtenorganisaties: maak online wereld veiliger voor kinderen met nieuwe EU-wet

Elf kinderrechtenorganisaties hebben een dringende oproep gedaan aan de Tweede Kamer. Op 29 juni werd tijdens een debat gesproken over een nieuwe EU-verordening, een document met regels die gelden in alle lidstaten van de EU, om online seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en te bestrijden. Elf kinderrechtenorganisaties roepen de Tweede Kamer op deze nieuwe EU-wet te steunen. Hierbij benadrukken ze het belang om de kern van de wet te behouden. Zo moeten alle vormen van online kindermisbruik worden aangepakt zonder uitsluiting van bepaalde technologieën, moet de wet nog lang in de toekomst gebruikt kunnen worden en moeten belangrijke rechten, zoals het recht op privacy, worden beschermd.

Cijfers

Maar liefst 68% van de 18-jarigen heeft als kind in Nederland ongewenst online seksueel gedrag meegemaakt. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van seksueel geweld onder 16- en 17-jarigen: meer dan 1 op 4 meisjes en bijna 1 op 10 jongens maken ongeveer ieder jaar seksuele situaties mee online die zij niet fijn vinden. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen het recht hier tegen beschermd te worden. De nieuwe EU-verordening kan online platforms voor kinderen, zoals Google, WhatsApp, TikTok en gaming platforms, verplichten om meer verantwoordelijkheid te nemen. Zo zouden zij verplicht kunnen worden om online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen op hun platforms te achterhalen en te melden. Hierdoor kunnen kinderen beter beschermd worden tegen online seksueel geweld.

Zorgen

De kinderrechtenorganisaties maken zich zorgen over wetsvoorstellen in de Tweede Kamer die bepaalde technologieën uitsluiten van de EU-verordening. Het uitsluiten van bepaalde technologieën kan ervoor zorgen dat deze worden misbruikt door daders. Daarom roepen de organisaties op tot een uitgebreid onderzoek naar alle mogelijkheden, het stimuleren van innovatie en de bescherming van fundamentele rechten door middel van een rechtelijke toets. Technologie ontwikkelt zich razendsnel, veel sneller dan nieuwe wet- en regelgeving kan worden gemaakt. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk om online kindermisbruik aan te pakken, met behoud van privacy, in zowel openbare online omgevingen zoals TikTok, als in online communicatie zoals WhatsApp.

De brief

De brief is ondertekend door de vijf kernleden van het Kinderrechtencollectief, UNICEF Nederland, Child Helpline International, Free a Girl, International Justice Mission, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Spine.

Meer informatie:

  • Lees de volledige brief hier.
Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer