Erik Korenstra ontwikkelde naast politiek-maatschappelijke thema’s ook interesse voor het werken met kinderen en jongeren. Inmiddels combineert hij zijn passie met het maken impact bij de Kleine Ambassade en geeft hij jongeren een stem. Het doel? Actief burgerschap. We staan stil bij het tienjarig bestaan van de Kleine Ambassade, maar Erik kijkt liever vooruit. Lidmaatschap van het Kinderrechtencollectief is daar een mooi onderdeel van.
“Mijn rol als hoofd participatie varieert van het bewaken van de inhoudelijke lijn van onze projecten tot het direct in gesprek gaan met kinderen en jongeren. Bij de Kleine Ambassade vinden we het belangrijk dat hun stem wordt gehoord in de volwassen wereld. Of dat nu bij gemeentes, scholen of andere maatschappelijke organisaties is. We werken hier met twintig mensen met diverse achtergronden, van docenten tot communicatie-experts. Juist die diversiteit helpt ons om tot het beste resultaat te komen. Niemand vervult hier slechts één rol, we dragen allemaal meerdere petten, afhankelijk van wat een project nodig heeft.”
Stem voor kinderrechten
“Participeren is een kinderrecht. Gesprekken voeren met kinderen en jongeren over onderwerpen die hen aangaan is de kern van ons werk. Voor ons de normaalste zaak. Maar uit landelijk onderzoek, dat wij uitvoerden in opdracht van het ministerie van VWS, bleek dat het kennisniveau over kinderrechten onder kinderen in Nederland zorgwekkend laag is. Mede naar aanleiding hiervan hebben we, samen met het ministerie van VWS, de eerste kinderrechtenconferentie opgestart in 2022. Hier brengen we kinderen bij elkaar om hun stem te laten horen over allerlei thema’s die met kinderrechten te maken hebben. Deze input wordt vervolgens gebruikt door de overheid en andere organisaties om kinderrechten in Nederland te versterken.”
Waardevol netwerk
“Onze inzet voor kinderrechten bracht ons dichterbij ministeries en organisaties als UNICEF en het Kinderrechtencollectief. We zagen dat er binnen het kinderrechtenveld veel kennis is, maar dat het betrekken van jongere kinderen in de praktijk vaak lastig blijft. Hier ligt onze kracht, en de jarenlange ervaring die we hiermee hebben opgedaan delen we graag. Lid worden van het Kinderrechtencollectief was dan ook een logische stap. Andersom biedt het Kinderrechtencollectief ons een waardevol netwerk en samenwerkingsmogelijkheden met andere organisaties, wat ontzettend belangrijk is om de stem van kinderen en jongeren écht te laten doorklinken.”
Vieren en vooruitkijken
“Dit jaar vieren we ons tienjarig bestaan. Ik kijk met trots terug op onze groei en successen, maar boven alles kijk ik vooruit. We willen de komende jaren onze kennis en kunde verder verspreiden, zonder onze lokale wortels te verliezen. Onze basis ligt nog steeds in Schiedam, waar we nauw samenwerken met lokale scholen en partners. Maar we zijn dus steeds meer regionaal en landelijk actief. Onze aansluiting bij het Kinderrechtencollectief past mooi in dit plaatje en we kijken ernaar uit om onze impact de komende jaren verder te vergroten.”
Meer dan meepraten
“We merken dat er steeds meer aandacht is voor burgerparticipatie. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk merken we vaak dat de kwaliteit van die participatie niet altijd top is. Participatie gaat niet alleen over advies geven, het is ook een manier om kinderen en jongeren te laten ervaren dat ze zelf iets kunnen veranderen. Bij de Kleine Ambassade vinden we het onze taak ervoor te zorgen dat participatie goed verloopt, zodat het echt verschil maakt. Ons motto ‘Jij maakt het verschil’ benadrukt dit. We willen kinderen niet alleen een stem geven, maar ook laten zien dat ze zelf een actieve rol kunnen spelen in het verbeteren van de wereld om hen heen.”