Seksuele uitbuiting van kinderen. Down to Zero rapport. Onderzoek. Terre des Hommes.

Rapport van Down to Zero over online veiligheid van kinderen

In mei 2022 publiceerde samenwerkingsverband Down to Zero, onder leiding van Terre des Hommes, het onderzoek ‘Child safety by design’. Dit onderzoek richt zich op het voorkomen van online seksuele uitbuiting van kinderen. In 2021 explodeerden de cijfers daarvan, mede door de coronapandemie. De huidige maatregelen bleken niet voldoende om kinderen te beschermen van verschillende vormen van seksuele uitbuiting. De onderzoekers van Down to Zero formuleren concrete aanbevelingen voor het ontwerp van applicaties en in beleid rondom kinderen in de digitale wereld.

Kinderparticipatie en onderzoek door experts

Voor het onderzoek is via verschillende wegen informatie verzameld. Onder leiding van twee experts is literatuuronderzoek gedaan naar 151 bestaande onderzoeken over het onderwerp. Daarnaast leverden 141 kinderen input over hun ervaringen en ideeën om online seksuele uitbuiting te voorkomen. De verzamelde data is uiteindelijk voorgelegd aan twintig internationale experts om de wetenschappelijke kennis en de ervaringen van kinderen samen te brengen en te vertalen in aanbevelingen.

Een ingewikkeld onderwerp

De digitale veiligheid van kinderen is geen makkelijk onderwerp. Diverse factoren, zoals leeftijd, geslacht en (seksuele) identiteit, bepalen welke risico’s een kind loopt en welke maatregelen het beste werken. Daarom stellen de onderzoekers dat er in het ontwerpen van platforms en het maken van beleid specifiek rekening moet worden gehouden met het effect op verschillende groepen kinderen.

Aanbevelingen

Het rapport vertaalt de bevindingen naar negen maatregelen voor het ontwerp van online platforms en vijf aanbevelingen voor beleid op EU-niveau. Volgens de onderzoekers zijn onder andere strengere privacymaatregelen en kindvriendelijke meldsystemen nodig om de veiligheid van kinderen te garanderen. De makers van digitale platforms moeten de verantwoordelijkheid dragen voor een minimumstandaard van kinderveiligheid op hun platform.

Meer informatie:

  • De hoofdbevindingen van het onderzoek (in het Engels) vind je hier.
  • Het volledige rapport (in het Engels) is via deze pagina te downloaden.
Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer