samen voor alle kinderen

Samen voor alle kinderen

In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Dat zijn gemiddeld drie kinderen per schoolklas. Voor deze kinderen is het niet vanzelfsprekend dat zij mee kunnen op schoolreisjes of sport- of muziekles kunnen volgen. Het kan zelfs zo zijn dat er onvoldoende geld is voor voedsel, kleding of een verwarmd huis. Kinderen die opgroeien in armoede hebben minder kansen om zich goed te ontwikkelen of om hun talenten te ontplooien en kunnen niet meedoen met hun leeftijdsgenoten. Samen voor alle Kinderen (Sam&) wil kinderarmoede in Nederland tegengaan.

 

Armoede en Kinderrechten

Volgens artikel 27 van het VN-Kinderrechtenverdrag heeft elk kind recht op een levensstandaard die toereikend is voor zijn lichamelijke, geestelijke, intellectuele, morele en maatschappelijke ontwikkeling. Ieder kind heeft dus het recht op basisvoorzieningen om veilig en gezond op te kunnen groeien. Ouders zijn hier primair verantwoordelijk voor. Maar de overheid moet ouders ondersteunen om hierin te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld door materiële bijstand en ondersteuning te bieden. De overheid moet dus maatregelen nemen om te zorgen dat er minder kinderen in armoede leven.

 

Budget tegen kinderarmoede

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt hier elk jaar 100 miljoen euro voor ter beschikking. Dit is geld om kinderen en jongeren die in armoede leven, mee te kunnen laten doen met hun leeftijdsgenoten. Gemeenten kunnen dit geld gebruiken om extra ondersteuning te bieden op het gebied van sport, cultuur, onderwijs, ontspanning en verjaardagen. Maar ouders weten vaak niet dat gemeenten deze ondersteuning aanbieden. En kinderen worden hierdoor dus de dupe.

 

Samen voor alle kinderen: Sam&

Leergeld Nederland, Jeugdfonds sport & cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp hebben Samen voor alle Kinderen, in het kort: Sam&, opgericht om dit probleem te kunnen oplossen. Sam& heeft een online aanvraagsysteem waar ouders, intermediairs en jongeren gemakkelijk een aanvraag kunnen doen voor een of meerdere voorzieningen. Hierdoor krijgen alle kinderen toegang tot deze ondersteuning. De voorzieningen van gemeenten worden zo beter benut en gecombineerd met landelijke ondersteuning. De toegang tot ondersteuning is hierdoor duidelijker, er is één aanspreekpunt. Ook kunnen kinderen en jongeren worden bereikt die normaal gesproken buiten het zicht van de gemeente blijven.

 

Wat voor ondersteuning is er?

Er is onder andere ondersteuning voor schoolreisjes, sport, muziekles, het vieren van je verjaardag of een dagje uit. Ook voor andere dingen kunnen mensen aanvragen indienen. Een fiets, een leesboek of opleiding behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Het doel is dat er geen kinderen worden buitengesloten en dat zij mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Wat hiervoor nodig is, kan worden aangevraagd. Sam& kijkt samen met de aanvrager naar de mogelijkheden om de aanvraag te accepteren.

 

Wie kan aanvragen?

De ouders van een kind kunnen een aanvraag doen. Deze ondersteuning is niet alleen voor ouders met een bijstandsuitkering, maar ook ouders met werk en een laag inkomen of ouders met schulden kunnen in aanmerking komen. Ook intermediairs zoals de leerkracht, de huisarts of de hulpverlener kunnen een aanvraag doen bij Sam& voor ondersteuning. Jongeren tussen de 18 en 21 jaar kunnen zelf een aanvraag doen bij Sam&.

 

Help mee!

Sam& voert campagnes om dit online portal zo bekend mogelijk te maken, zodat zo veel mogelijk kinderen ondersteuning kunnen krijgen. Wil jij ook meehelpen Sam& bekend te maken? Deel dit nieuwsartikel om de bekendheid te vergroten of hang op jouw school, buurthuis of bedrijf posters op!

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer