Voorbereiding vierde NGO-rapportage aan Kinderrechtencomité

In 2012 rapporteert het Kinderrechtencollectief aan het VN-Kinderrechtencomité over hoe het staat met de kinderrechten in Nederland. Maar liefst tachtig deelnemers waren op 3 mei 2011 in het Kinderrechtenhuis aanwezig om een inventarisatie te maken van onderwerpen – op het gebied van kinderrechten – die extra zorg en aandacht behoeven van de Nederlandse overheid. Oud-voorzitter van het Kinderrechtencomité, professor Jaap Doek, begeleidde en becommentarieerde de bijeenkomst: “De NGO-rapportage wordt voor het Comité gemaakt maar is eigenlijk een boodschap voor de Nederlandse overheid”, aldus Jaap Doek.

In 2012 brengt het Kinderrechtencollectief mede namens een brede achterban van kinderrechtenorganisaties de vierde NGO-rapportage uit. Een NGO-rapportage is een kritisch commentaar van het maatschappelijke middenveld op het nationaal en internationaal jeugdbeleid van Nederland. De Staten die partij zijn bij het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind, zijn verplicht om eens in de vijf jaar over de implementatie van het Verdrag in de nationale wetgeving en het jeugdbeleid aan het VN-Kinderrechtencomité te rapporteren. De Nederlandse overheid moet in maart 2012 rapporteren. De onafhankelijke NGO-rapportage zal in dezelfde periode verschijnen. In de NGO-rapportage zullen acht clusters van onderwerpen behandeld worden conform de richtlijnen van het Comité. Bij alle onderwerpen zullen de aanbevelingen die het Comité voor de Nederlandse overheid in 2009 geformuleerd heeft, het uitgangspunt zijn. In de NGO-rapportage zal het Kinderrechtencollectief niet alleen problemen beschrijven maar ook – zoals in de voorgaande NGO-rapportages – concrete oplossingen voorstellen die tot een verbetering van het Nederlandse jeugdbeleid kunnen leiden. Lees hier meer over de NGO-rapportage.

Naast de NGO-rapportage verschijnt ook een jongerenrapportage die samen met de NJR door jongeren zelf opgesteld wordt. Een jongerenrapportage is iets unieks in de praktijk van NGO-rapportages. Slechts in enkele landen worden jongerenrapportages gemaakt. Een onafhankelijke jongerenrapportage is een uitstekend voorbeeld van betrokkenheid van jongeren bij het jeugdbeleid en voor het Comité een bijzondere bron van informatie over kinderrechten, want het gaat tenslotte over hen!

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer