Werkgroep Kind in azc: kinderen raken de dupe van de huidige crisis in de asielopvang

Door verblijf in grootschalige noodopvanglocaties, veelvuldig verhuizen van opvang naar opvang en de achterblijvende aandacht voor zorg en psychosociale hulp, worden kinderen de dupe van de huidige crisis in de asielopvang. Dat stelt de Werkgroep Kind in azc, een coalitie van Defence for Children, Save The Children Nederland, UNICEF Nederland, VluchtelingenWerk Nederland en Stichting de Vrolijkheid.

Inhumane opvang

Volgens de Werkgroep Kind in azc is de huidige vorm van asielopvang inhumaan en voldoet deze niet aan de minimumnormen voor opvang, al helemaal niet voor kinderen die een stabiele, rustige en veilige omgeving nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. Daarom heeft de Werkgroep Kind in azc in een gesprek met de staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg, op woensdag 6 april gevraagd om kinderen (en hun gezinnen) direct in stabiele, veilige en kleinschalige opvanglocaties te huisvesten. Dat geeft kinderen de kans om naar school te gaan, langdurige vriendschappen te ontwikkelen en de zorg en begeleiding te krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast is de staatssecretaris gevraagd om de kinderactiviteiten in de asielopvang, zoals TeamUp, Time4you en kunstprojecten van de Vrolijkheid, structureel te financieren om zo het psychosociaal welzijn van kinderen te beschermen en versterken.

Oproep voor kindvriendelijke en veilige opvang

De Werkgroep Kind in azc roept het ministerie van Justitie en Veiligheid, het COA en de Nederlandse gemeenten sinds september 2021 – na het opzetten van de eerste noodopvanglocaties – op om de opvang in lijn te brengen met onderstaande uitgangspunten voor kindvriendelijke en veilige opvang, gebaseerd op het VN-Kinderrechtenverdrag.

  1. Uitbreiden van de reguliere opvang zodat de noodopvang zo snel mogelijk kan worde beëindigd
  2. Een deugdelijke administratie en registratie van alle bewoners, in het bijzonder kinderen
  3. Leefomstandigheden aanpassen aan de belangen en veiligheid van kinderen
  4. Veiligheid van kinderen wordt gemonitord en is in beeld
  5. Duidelijkheid over de asielprocedure
  6. Spoedige toegang tot regulier onderwijs, bij voorkeur buiten de (nood)opvanglocatie
  7. Spoedige toegang tot de juiste medische en mentale zorg
  8. Activiteiten, participatie en informatievoorziening voor kinderen

Meer informatie:

 

Foto: Petra Katanic, Stichting de Vrolijkheid

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer