De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde een methodiek die de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen ondersteunt om op zoek te gaan naar volwassenen die deze rechten in de praktijk brengen.
“ChildPress is een organisatie voor en door kinderen. De eisen die aan kinderen worden gesteld, worden steeds groter. Neem de rol van sociale media. Kinderen beginnen hun dag soms al met angst over wat ze online tegen zullen komen. Dit kan een negatieve spiraal veroorzaken, met grote gevolgen voor hun welzijn. Vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeut weet ik hoe kwetsbaar het zenuwstelsel is, zeker op jonge leeftijd. Sociale media kunnen dat versterken. Een enkel bericht of beeld kan diepe impact hebben, zeker als een kind al onder druk staat. Soms heeft het een verwoestend effect.”
Actieve rol voor het onderwijs
“Als volwassenen hebben wij de verantwoordelijkheid om kinderen hierin te begeleiden. Leerkrachten zijn dagelijks aanwezig in de wereld van kinderen en spelen dus een belangrijke rol. ChildPress ondersteunt hen, want al voelen ze met leerlingen mee, ze staan machteloos over alle negatieve effecten van de huidige digitale wereld. Met het introduceren van een microfoon en het oefenen van journalistieke vaardigheden praktiseren leerlingen burgerschap, taalvaardigheid en media wijsheid. Dit sluit aan bij het concept ‘Education for All’. Hiermee creëer je ruimte voor kinderen om zich uit te drukken, verhalen te vertellen en invloed uit te oefenen op hun omgeving. Democratie begint niet bij volwassenen, maar bij kinderen die leren dat hun stem ertoe doet.”
Media als sleutel tot participatie
“Bij ChildPress geloven we dat kinderen het beste leren door te doen. Op school en bibliotheek starten kinderen en jongeren in samenwerking met volwassenen hun eigen perscentrum. Ze krijgen een perskaart en leren hoe ze interviews afnemen, reportages maken en hun eigen nieuws verspreiden. Zo ontdekken ze niet alleen hun talenten, maar dragen ze ook bij aan een bredere bewustwording. Door media te maken, leren kinderen niet alleen kritisch denken, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals samenwerken en besluitvorming. ChildPress reporters zijn zelfstandig in het maken en uitgeven van onafhankelijke media. Een journalist moet immers niet alleen vragen stellen, maar ook luisteren, analyseren en samen tot een eindproduct komen. We zien dat dit een enorme impact heeft op hun zelfvertrouwen en hun kijk op de wereld.”
Een stem op nationaal en internationaal niveau
“De afgelopen jaren hebben ChildPress reporters lokaal, nationaal en internationaal al prachtige reportages gemaakt over het in de praktijk brengen van kinderrechten. Onze jonge verslaggevers maken content over organisaties en onderwerpen die zij interessant vinden. Onafhankelijk en autonoom. Zoals voor de Verenigde Naties. Kinderen willen gehoord worden, niet alleen door toevallige vertegenwoordigers, maar door echte leeftijdsgenoten die hun belangen behartigen. Tijdens een interview met de spokesman van de VN vroeg deze aan een van onze reporters: ‘Wat kunnen wij voor jullie doen?’ Het antwoord was duidelijk: kinderen moeten een volwaardige rol krijgen in besluitvorming. Dit bevestigde ons ons dat kinderen en jongeren niet de enige zijn die hun kinderrecht in de praktijk willen zien!”
Partnerschap van cruciaal belang
“Ons partnerschap met het Kinderrechtencollectief speelt hierin een cruciale rol. We werken samen om kinderen niet alleen een stem te geven, maar hen ook te erkennen als actieve deelnemers in de maatschappij. We willen dat kinderen als ‘agents of change’ worden gezien, niet als passieve ontvangers van informatie. Een van onze nieuwe initiatieven is een jaarlijkse publicatie, een soort ‘Forbes’ of ‘Quote 500’, maar dan gericht op jongeren. Hierin publiceren de jonge reporters over de beste voorbeelden van jonge en volwassen burgers die daadwerkelijk het verschil maken. Zo laten we zien dat kinderrechten geen abstracte principes zijn, maar iets wat dagelijks leeft.”
Impact voor de toekomst
“We werken eraan om nog meer kinderen te betrekken bij lokale redacties, die kunnen uitgroeien tot nationale en zelfs internationale media-initiatieven. Het zijn de initiatieven van kinderen en jongeren zelf en komen nu op gang in meerdere landen. Door samen te werken met leerkrachten, bibliotheken en kinderrechtenorganisaties creëren de kinderen en jongeren een netwerk waarin zij niet alleen leren, maar ook echt impact maken. Onze droom is een wereld waarin ieder kind weet dat zijn of haar stem ertoe doet. Niet als toekomstig volwassene, maar als actief deelnemer in het hier en nu. Kinderen een stem geven is geen luxe. Het is een noodzaak. En wij zetten ons daar elke dag met hart en ziel voor in.”