Elke dag worden beslissingen genomen die het leven van kinderen beïnvloeden. Deze beslissingen variëren van het uit huis plaatsen van een kind tot het straffen
van minderjarigen of beslissingen over speciaal onderwijs. Artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag bepaalt dat kinderen hun mening mogen geven over belangrijke beslissingen die hen aangaan. Bovendien stelt artikel 3 van het verdrag dat het belang van het kind bij besluitvorming voorop moet staan, met als doel: het beste besluit voor het kind.
In lijn met het VN-Kinderrechtenverdrag ontwikkelde de Kinderombudsman een nieuwe folder en checklist. Het doel is om het belang van kinderen te betrekken bij besluitvorming en te komen tot het beste besluit voor het kind!
Handreiking voor professionals
Professionals die met kinderen werken staan soms voor ingewikkelde dilemma’s. Naast de belangen van het kind, spelen ook andere belangen een rol. Volgens het Kinderrechtencomité vraagt een goed onderbouwd besluit om een kindvriendelijk en volledig onderzoek. Daarnaast is een zorgvuldige afweging tussen het belang van het kind en andere belangen cruciaal. Ook moeten alle kinderen gelijk worden behandeld. De Kinderombudsman ontwikkelde een stappenplan waarin het belang van het kind voorop staat.
Stap 1: Belang van het kind
In deze eerste stap ga je met het kind in gesprek. Het is essentieel om het belang van het kind in kaart te brengen door met hem, haar of hen in gesprek te gaan. Tijdens dit gesprek onderzoek je het welzijn en de brede ontwikkeling van het kind. Vraag ook de meningen en inzichten van andere professionals of betrokken deskundigen over het belang van het kind.
Stap 2: Zet de overige belangen op een rij
Naast het belang van het kind kunnen ook andere belangen een rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld belangen van ouders, belangen van de organisatie waar je werkzaam bent of financiële overwegingen en (interne) regelgeving.
Stap 3: Het nemen van een besluit
Wanneer alle belangen duidelijk zijn, is het tijd om een besluit te nemen. Het belang van het kind staat voorop. De andere belangen uit stap 2 worden afgewogen tegen het belang van het kind.
Stap 4: Terugkoppeling naar het kind
In deze laatste stap bespreek je in begrijpelijke bewoordingen met het kind waarom je tot een bepaald besluit bent gekomen.
Zie hier de uitgebreide brochure voor professionals.
Folder en checklist voor jongeren
Deze folder legt uit aan kinderen en jongeren wat het recht om je mening te geven inhoudt. Ook staat hierin wat je als kind kunt verwachten van zo’n gesprek waarin een professional het belang van het kind onderzoekt. Het gesprek is vrijwillig en vindt plaats op een fijne en veilige plek. Bovendien ontvang je vóór het gesprek relevante informatie. De folder bevat ook tips en voorbeeldvragen ter voorbereiding op het gesprek.
Deze checklist is ontwikkeld om te controleren of professionals voldoende rekening hebben gehouden met wat kinderen belangrijk vinden bij het nemen van beslissingen. Deze vragen helpen professionals ook om te controleren of niets zijn vergeten.