klimaatverandering kinderen klimaatklacht

Kinderen dienen een klimaatklacht in bij het VN-Kinderrechtencomité

Zestien kinderen dienden naar aanleiding van de Klimaattop in New York op 23 september een klacht in bij het VN-Kinderrechtencomité. Twee van de zestien kinderen zijn Greta Thunberg en Alexandria Villaseñor. Zij stellen dat overheden te weinig doen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Doordat overheden onvoldoende maatregelen nemen tegen klimaatverandering, schenden zij de rechten van kinderen.

Klachtenprotocol

De kinderen noemen vijf landen in de klacht: Argentinië, Brazilië, Duitsland, Frankrijk en Turkije. Deze landen ratificeerden alle vijf het Klachtenprotocol. Dit stelt de kinderen in staat direct een klacht bij het VN-Kinderrechtencomité in te dienen. De vijf landen behoren tot de landen die wereldwijd voor de meeste vervuiling zorgen. En ze doen volgens de groep kinderen onvoldoende om klimaatverandering tegen te gaan. De Verenigde Staten behoren ook tot de groep meest vervuilende landen. Maar zij hebben het VN-Kinderrechtenverdrag niet geratificeerd en kunnen daarom niet worden aangesproken. Het is uniek dat kinderen gezamenlijk een klacht indienen bij de VN.

 

VN steunt kinderen als strijders tegen klimaatverandering

In maart van dit jaar heeft de VN-Mensenrechtenraad in een resolutie al aangegeven dat Staten ruimte moeten geven aan kinderen om op te komen tegen klimaatverandering. Dat was kennelijk niet aan dovemans oren gericht. Een groep van zestien kinderen uit twaalf landen maakt nu gebruik van hun recht om te klagen bij het VN-Kinderrechtencomité over schendingen van het VN-Kinderrechtenverdrag.

De kinderen zijn tussen de 8 en 17 jaar oud. De Zweedse Greta Thunberg (16 jaar) en de Amerikaanse Alexandria Villaseñor (14 jaar oud) zijn twee bekende klimaatactivisten. Daarnaast komen de andere 14 kinderen uit Argentinië, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, India, Marshalleilanden, Nigeria, Palau, Zuid-Afrika, Zweden, Tunesië en de Verenigde Staten.

 

Kinderrechten en klimaatcrisis

In de klacht stellen zij dat Staten vier belangrijke kinderrechten schenden, doordat zij falen de klimaatcrisis aan te pakken. Het gaat hierbij om het belang van het kind (artikel 3), het recht op leven (artikel 6), het recht op gezondheid (artikel 24) en het recht op eigen cultuur (artikel 30) uit het VN-Kinderrechtenverdrag. Hitte, droogte, overstromingen, stormen en luchtvervuiling bedreigen vanaf de geboorte van de kinderen al hun recht op leven. Hun mentale en fysieke gezondheidsklachten, zoals astma, worden alsmaar groter en culturen zullen verdwijnen door de stijgende zeespiegel (bijvoorbeeld de Marshalleilanden) of de smeltende ijskappen (Alaska).

Het belang van het kind (artikel 3) wordt door geen van de Staten als uitgangspunt genomen in het beleid de klimaatcrisis aan te pakken. “Ik word er gewoon boos van. Ze worden verondersteld onze regering te zijn en ze moeten ons beschermen … ze realiseren zich niet dat het minder geld kost als we nu handelen dan als we later handelen”, zegt Iris Duquesne (16) uit Frankrijk.

 

Volgende stappen

De klacht gaat naar de VN-Kinderrechtencomité. Het VN-Kinderrechtencomité bestaat uit 18 onafhankelijke kinderrechtenexperts. Dit Comité bepaalt of de klacht ontvankelijk is en zal, als dat zo is, de antwoorden van de in de klacht genoemde landen verzamelen. Het Comité doet daarna aanbevelingen aan die landen.

Hoewel de aanbevelingen niet juridisch bindend zijn, hebben deze landen zich ertoe verbonden de aanbevelingen op te volgen. De verplichtingen die zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag zijn bindend.

 

Meer lezen?

Check de Engelstalige website: https://childrenvsclimatecrisis.org

Credits foto: UNICEF

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer