Lancering website Kinderrechten in Beweging

Op 24 oktober is de nieuwe website Kinderrechten in Beweging gelanceerd op een bijeenkomst in Utrecht. De zaal was goed gevuld met 120 mensen van jongerenorganisaties, kinderrechtenorganisaties en ministeries. Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, gaf aan op welke thema’s de Nederlandse overheid de komende jaren gevolgd zal worden op voortgang. Vicevoorzitter Lars Westra legde in een vlammend betoog uit dat de Nederlandse overheid haar huiswerk, namelijk het opvolgen van VN-aanbevelingen, niet altijd doet. En dat daarom Kinderrechten in Beweging hard nodig is.

Jaarlijks overzicht

Vanaf nu laat Kinderrechten in Beweging jaarlijks zien hoe ver de overheid is met het opvolgen van de adviezen van het VN-Kinderrechtencomité. De data en beleidsveranderingen van het voorgaande jaar worden daarbij in beeld gebracht. Uit de eerste versie van Kinderrechten in Beweging komt o.a. naar voren dat de regering aantoonbaar te weinig werk maakt van kinder- en jongerenparticipatie.

Jongeren aan het woord

In Nederland is het nog niet bij wet geregeld om kinderen en jongeren verplicht te betrekken bij de vormgeving en invulling van beleid dat hen aangaat. Daarentegen zijn er wel enkele initiatieven. Nour en Danique van Speaking Minds vertelden op de bijeenkomst hoe ze hebben meegedacht met de gemeente Culemborg om kansengelijkheid te verbeteren. Ze zagen hoe de gemeente luisterde en aan de slag ging met hun voorstellen. Juliette en Dionysia van het Jongerenpanel Mentale Gezondheid vertelden hoe zij meedenken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de mentale gezondheid van jongeren te waarborgen en verbeteren.

Inbreng uit de zaal

Toch gebeurt een inbreng van kinderen en jongeren nog veel te weinig en is het vaak nog niet inclusief genoeg. Samen met het publiek in de zaal is er gekeken hoe het beter kan. Jongeren vinden het lastig om te participeren. Dat komt omdat ze niet serieus genomen worden, de kans niet krijgen of te hoge drempels ervaren o.a. door taalgebruik. Bovendien, als kinderen al worden gevraagd om inspraak, is het niet duidelijk of en wat er nou daadwerkelijk gedaan wordt met hun adviezen. Dat is demotiverend.

Over de grens: Vlaanderen

Het Kinderrechtencollectief vindt dat Nederland veel meer moet doen met de stem van kinderen en jongeren. Nederland is het verplicht volgens het VN-Kinderrechtenverdrag, maar toch gebeurt het te weinig en niet structureel. Maar onze buren in Vlaanderen lukt het wél. Manon Quinet van de Vlaamse Jeugdraad legde uit hoe de Jeugdraad daar structureel meedenkt over klimaat, mentale gezondheid en gelijke kansen. Jeugdparticipatie is in Vlaanderen wettelijk vastgelegd. De Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering en moet om advies gevraagd worden. In de stukken van de overheid zie je wat er wel en niet is overgenomen.

Kans voor Nederland: nationale jeugdstrategie

Kimberley Snijders en Baran Koser van de Nationale Jeugdraad vertelden dat er nu in Nederland beweging is naar een nationale jeugdstrategie om de positie van jongeren structureel te verbeteren. Zo een strategie is volgens Kimberley per definitie domeinoverstijgend. Met andere woorden: alle betrokken ministeries moeten goed met elkaar samenwerken aan de ontwikkeling en uitvoering van jongerenparticipatie. Het is belangrijk dat jongeren betrokken worden bij het ontwerpen van de jeugdstrategie. Zij zijn tenslotte de expert van de gevolgen van beleidskeuzes op hun eigen leefwereld. Al met al: niets over jongeren, zonder jongeren.

Kinderrechten in Beweging gaat live

De bijeenkomst is afgesloten met de feestelijke lancering van Kinderrechten in Beweging. Het publiek in de zaal kwam samen in beweging om richting podium tien blokken door te geven. Alle thema’s van de nieuwe online monitor kwamen zo bij elkaar op één plek. De thema’s zijn terug te vinden op kinderrechteninbeweging.nl

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer