Main content
Nieuws
-
Het Nederlands Jeugdinstituut lanceert podcastserie ‘De Jeugdkantine’
26/09/2023 Op woensdag 27 september is de eerste aflevering van ‘De Jeugdkantine’ online gepubliceerd. De Jeugdkantine is een podcastserie van het NJi (Nederlands Jeugdinstituut) over de leefwereld van jongeren en bijbehorende belangrijke thema’s. De serie bestaat uit tien afleveringen met elk een ander onderwerp.
-
VN-Kinderrechtencomité erkent recht van kinderen op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving
18/09/2023 In navolging van de VN-Mensenraad erkent het VN-Kinderrechtencomité het recht van kinderen op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving. De visie van de VN-kinderrechtenexperts staat in General Comment 26, die vandaag wordt gelanceerd.
-
Oproep aan politieke partijen: verbeter naleving van kinderrechten op tien punten
14/09/2023 In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft het Kinderrechtencollectief actief input aan politieke partijen om te zorgen dat er in de verkiezingsprogramma’s en in de praktijk ook echt wat gaat veranderen voor kinderen.
-
Baanbrekende ontwikkelingen in klimaatprocessen
22/08/2023 In de Amerikaanse staat Montana heeft een rechter geoordeeld dat de staat het recht van jongeren op een schone en gezonde leefomgeving heeft geschonden. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse rechter bepaalt dat de overheid de plicht heeft om burgers te beschermen tegen (de gevolgen van) klimaatverandering.
-
Bescherming van kinderrechten in de digitale wereld
20/07/2023 De digitale wereld biedt kinderen veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld op het gebied van sociale contacten en het ontwikkelen van vaardigheden. Diezelfde digitale wereld kan ook heel onveilig zijn. In een wereld die zich, met name voor jongeren, voor een groot deel online afspeelt, is het belangrijk dat de rechten van het kind ook daar gewaarborgd zijn.
-
Psychosociale steun en mentale zorg voor gevluchte kinderen en jongeren in Nederland
12/07/2023 Zeker in de eerste periode na aankomst hebben veel kinderen die naar Nederland zijn gevlucht te maken met uitdagingen die kunnen leiden tot verdrietige en eenzame gevoelens. Pharos en Save the Children stelden een onderzoeksrapport op over de toegankelijkheid van de mentale zorg en psychosociale steun voor kinderen die gevlucht zijn naar Nederland.
-
EU vraagt jouw mening: Hoe kunnen kinderen beter worden beschermd tegen geweld?
05/07/2023 De EU doet onderzoek naar hoe kinderen in Europa beter kunnen worden beschermd tegen geweld. Om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien, wil de EU dat alle betrokken instanties en professionals in 2024 meer met elkaar samenwerken. Daarom vraagt de EU kinderen en volwassenen in heel Europa naar hun ideeën over hoe dat het beste kan worden geregeld.
-
Oproep kinderrechtenorganisaties: maak online wereld veiliger voor kinderen met nieuwe EU-wet
04/07/2023 Elf kinderrechtenorganisaties hebben een dringende oproep gedaan aan de Tweede Kamer. Op 29 juni werd tijdens een debat gesproken over een nieuwe EU-verordening, een document met regels die gelden in alle lidstaten van de EU, om online seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en te bestrijden. De organisaties roepen de Tweede Kamer in hun brief op om de nieuwe EU-wet aan te nemen.
-
Jeugdstem campagne: ‘Ken je rechten’
04/07/2023 Ruim een derde van de jongeren die te maken hebben met jeugdzorg kent zijn of haar rechten niet. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Om jongeren en hun (pleeg)ouders bewuster te maken van hun rechten lanceerde Jeugdstem op donderdag 1 juni de onlinecampagne ‘Ken je rechten’.
-
Nederland zakt zestien plaatsen op ranglijst kinderrechten
28/06/2023 Nederland is fors gedaald op de internationale ranglijst voor de naleving van kinderrechten. Dit blijkt uit de afgelopen maandag gepubliceerde elfde editie van de KidsRights Index Report. De lijst, die jaarlijks wordt opgesteld door de KidsRights Foundation en de Erasmus Universiteit Rotterdam, geeft inzicht in de prestaties van 193 landen op het gebied van kinderrechten.
-
Kinderen willen geen robot als vriendje
27/06/2023 Kinderen vinden dat menselijke eigenschappen en waarden bewaard moeten blijven bij het ontwikkelen van artificiële (kunstmatige) intelligentie (AI). Volgens hen moeten AI-systemen in dienst staan van de mens. Een robot kan een oplossing zijn voor een maatschappelijk relevant probleem, bijvoorbeeld als hulp voor kinderen met dyslexie, maar kinderen willen geen robot als vriendje. Dat komt vooral door het gemis aan troost, humor en empathie.
-
Tweede Kamer unaniem: aan de slag met een nationale jeugdstrategie!
09/06/2023 De Tweede Kamer heeft vandaag unaniem ingestemd met een motie van CDA-Kamerlid Hilde Palland, die de regering oproept om te komen met een integrale jeugdstrategie. Partnerorganisatie van het Kinderrechtencollectief, de Nationale Jeugdraad, is verheugd! Zij zijn hier namelijk al langer over in gesprek met staatssecretaris Van Ooijen.