Sofie Vriends voelde al tijdens haar studie rechten sterke verbondenheid met het thema kinderrechten. Ze vormen uiteindelijk een rode draad in haar leven. Toen ze werd gevraagd directeur te worden bij Stichting Kinderpostzegels, voelde dat als een logische volgende stap. Een organisatie die opkomt voor kinderen en de waarde van kinderrechten hooghoudt, is waar zij volledig achter staat.
‘Ik begon mijn carrière bij Defence for Children, waar ik opkwam voor kwetsbare jongeren. Daarna werkte ik voor maatschappelijke en kinderrechtenorganisaties in binnen- en buitenland en was ik directeur van het Nederlands Jeugdinstituut. Hier maakte ik de uitdagingen van jeugd- en overheidsbeleid van dichtbij mee. Deze ervaringen gaven mij niet alleen een breed perspectief, maar ook de diepe overtuiging dat we altijd moeten blijven opkomen voor kinderen.
Ons fundament
We weten allemaal dat een veilige jeugd de fundering legt voor de rest van je leven. Wat ons betreft wordt ieder kind dan ook gezien, gehoord en beschermd. Of we onze projecten nu richten op onderwijs, participatie of veerkracht, kinderrechten vormen de basis waarop we werken bij Kinderpostzegels. Zonder die focus zouden we ons werk niet kunnen doen. Dit doen we uiteraard niet alleen, maar met steun van duizenden kinderen en volwassenen. Samen bouwen we aan een wereld waarin kinderrechten volledig worden gerespecteerd.
Samen sterk
Wij zijn in Nederland natuurlijk niet de enige organisatie die zich inzet voor kinderrechten. Samen met diverse andere partners vormen we het Kinderrechtencollectief. Het Kinderrechtencollectief zorgt ervoor dat we een gezamenlijke vuist maken voor kinderrechten, zonder dat wij als Kinderpostzegels alleen het woord hoeven te voeren. Ons gezamenlijke standpunt en de mogelijkheid om gericht actie te ondernemen, maken dit collectief van grote waarde en ons als organisatie sterker.
Pure participatie
Een belangrijk kinderrecht is recht op participatie. Daarom ben ik ook enorm trots op de Kinderportemonnee. Een project waarin kinderen advies geven over onze bestedingen. Wij moeten zelf als organisatie ook kinderparticipatie toepassen en tot in de vezels voelen. Dit jaar lieten kinderen ons weten dat de thema’s armoede, eenzaamheid en steun bij echtscheidingen voor hen belangrijk zijn. Hun input heeft ons geïnspireerd hier extra in te investeren. Kinderen weten vaak beter dan wij waar hun leeftijdsgenoten behoefte aan hebben. Door hen een stem te geven, leren we zelf ook weer om beter te luisteren. Dit is participatie in de puurste vorm.
Een eeuw van betekenis
Dit jaar bestaat Kinderpostzegels 100 jaar en dat is een prachtig ijkpunt. En een mooi moment om te laten zien waar we voor staan en dat het niet alleen gaat om de verkoop van postzegels. We zijn zoveel meer dan die actie. We zijn een beweging die laat zien wat solidariteit betekent. Dat we al zo lang bestaan, zegt veel over de kracht en relevantie van ons werk. Dit jubileum is een prachtige erkenning voor wat Kinderpostzegels door de jaren heen heeft bereikt. Natuurlijk, zolang er postzegels zijn blijven wij ze verkopen, maar onze missie is onveranderd gericht op het welzijn van kinderen. Een wereld waarin elk kind een kans krijgt en zich veilig voelt en waarin kinderrechten worden gerespecteerd. Dat is voor mij de ware kracht van Kinderpostzegels.’