jongerenparticipatie, klimaatverandering, recht op schone, gezonde en duurzame leefomgeving, participatie, VN-Kinderrechtencomité, VN-Kinderrechtenverdrag

VN-Kinderrechtencomité vraagt mening 18-minners over kinderrechten, schone leefomgeving en klimaatverandering

Het VN-Kinderrechtencomité vraagt kinderen en jongeren om feedback te geven op de net gepubliceerde eerste versie van General Comment no. 26. Een General Comment geeft landen die partij zijn bij het VN-Kinderrechtenverdrag een gezaghebbende uitleg over een bepaald onderwerp. Deze General Comment gaat over het verband tussen kinderrechten en leefomgeving (het milieu), met speciale aandacht voor klimaatverandering.

Eerste versie van General Comment no. 26

Het Kinderrechtencomité publiceerde de eerste versie op 15 november 2022. Er staat in dat kinderrechten onlosmakelijk zijn verbonden met de leefomgeving van kinderen en het klimaat. Want om hun rechten, waaronder het recht op leven en ontwikkeling, gezondheid en vrije tijd, te kunnen uitoefenen, hebben kinderen volgens het comité een schone, gezonde en duurzame leefomgeving nodig.

In de General Comment is de mening van 7.416 kinderen uit 103 landen, onder wie kinderen uit Nederland, verwerkt. Zij gaven aan dat ze een schone en gezonde leefomgeving hoog op hun prioriteitenlijst hebben staan en het belangrijk vinden dat hun mening over dit thema wordt gehoord en meegenomen. Ook verschillende landen en organisaties leverden input. Op basis van dit alles, zet het comité in de eerste versie op een rijtje wat het verband is tussen verschillende kinderrechten, de leefomgeving en klimaatverandering.

Daarbij erkent het comité het recht van kinderen op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving, al staat dit recht niet met zoveel woorden in het Kinderrechtenverdrag. Daarnaast brengt het comité in kaart wat overheden wel en niet moeten doen om dit recht, ook in de context van klimaatverandering, te beschermen. Daaronder valt onder andere dat overheden wetten moeten invoeren om te voorkomen dat bedrijven de leefomgeving vervuilen. Tot slot vindt het comité het belangrijk dat de mening van kinderen wordt meegenomen als het gaat om besluiten over hun leefomgeving en klimaatverandering, en dat wordt erkend dat ze het recht hebben daarvoor op te komen.

Tweede consultatieronde: feedback van kinderen en jongeren belangrijk

In het Kinderrechtenverdrag staat dat ieder kind het recht heeft om te worden gehoord over zaken die hen aangaan. Daarom is het comité benieuwd naar de mening van kinderen en jongeren (tot en met 17 jaar) over de eerste versie van General Comment no. 26. Vanaf november 2022 tot februari 2023 loopt de tweede consultatieronde. Kinderen en jongeren kunnen tijdens deze ronde hun stem laten horen door de enquête van het comité in te vullen. Daarin staan specifieke vragen over bepaalde onderwerpen, maar er is ook een open vraag waar kinderen en jongeren kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden.

Het Kinderrechtencollectief zet zich in om een bijdrage te leveren vanuit Nederlandse kinderrechten-, milieu- en klimaatorganisaties.

Geef jij ook je mening? Vul dan nu de vragenlijst (in het Nederlands) in via de link hieronder!

Meer lezen:

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer