Main content

Jeugd in Onderzoek 2017: ‘Werken met het beste bewijs’

Op maandag 13 maart 2017 wordt voor de 13e keer het congres Jeugd in Onderzoek georganiseerd. Het thema van deze editie is ‘Werken met het beste bewijs’.

Doel van het congres

Het doel van het congres is uitwisseling van duurzame kennisontwikkeling en gebruik van kennis door professionals, gemeenten en instellingen stimuleren, zodat ouders en jeugd daarvan profiteren. Meerwaarde is vooral interactie, netwerken en verbinden tussen praktijk, beleid en onderzoek in de hele brede jeugdsector (JGZ, Jeugdhulp, JeugdGGZ, preventie, justitie, gemeente, sociaal werk, zorg, onderwijs en opleidingen).

Programma

Het programma van Jeugd in Onderzoek 2017 is opgebouwd uit 2 delen. In de ochtend spreken 2 internationale keynotes:

Michael Little, Co-Director at The Dartington Social Research Unit, Londen rond het thema ‘Werken met het beste bewijs’:

‘The presentation will describe what some call ‘relational social policy’, a different type of engagement between state and young person, one that relies less on intervention and more on the quality of relationship between someone in need of help and someone prepared to offer that help. The talk will explore what this idea means for the organisation of youth services, for the way practitioners engage with youth and for evaluation of impact’.

Louis Cauffman, klinisch psycholoog en bedrijfseconoom, over oplossingsgericht werken:

‘Oplossingsgericht werken (OGW) is oplossingen bouwen zodat de cliënt zijn doelen kan bereiken door zijn eigen krachtbronnen (terug) aan te wenden. Vaak wordt het gereduceerd tot een aantal technieken, maar het is meer. Het mensbeeld achter OGW gaat ervan uit dat ieder mens(elijk systeem) altijd krachtbronnen (resources) ter beschikking heeft, hoe moeilijk en uitzichtloos de situatie ook is. Door erkenning te geven aan de inspanningen en moeilijkheden, verhogen we de kans dat de cliënt zich begrepen voelt en daardoor slaat de motor van verandering aan, namelijk de werkrelatie. In het contact co-creëren we gezamenlijk met onze gesprekspartner een andere mogelijke realiteit en we maken de volgende uitspraak tastbaar: hoop is voor onze geest wat zuurstof is voor onze longen. Het vertrekpunt zijn onze drie mandaten van leider (richtinggevend) , begeleider  (ontwikkelend) en beheerder (sturend) waardoor we soepel in spelen op hetgeen op dat moment vereist als we de ander willen helpen zijn doelen te bereiken.

Na de lunchpauze kunt u in 3 rondes kiezen uit ruim 40 deelsessies in de vorm van netwerktafels, interactieve workshops en lezingen.

Voor wie?Jeugd in Onderzoek is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Bent u onderzoeker op een universiteit of bij een praktijkinstelling, praktijkprofessional in de JGZ, Jeugdzorg, Sociaal werk of GGZ, (beleids)medewerker bij een instelling, gemeente of landelijke overheid, werkzaam in het onderwijs (PO/VO) of bij opleidingen (MBO/HBO/Universiteit), medewerker bij een kennisinstituut, gezondheidsfonds of zorgverzekeraar, adviseur of consultant? U bent van harte uitgenodigd om bij te dragen en/of deel te nemen aan Jeugd in Onderzoek 2017.

Aanmelden voor het congres

Meld u direct aan voor Jeugd in Onderzoek