Main content

Tijdens het VNG-Jaarcongres op 13 juni lanceerde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de vernieuwde website ’Kansen voor alle kinderen’. De website geeft informatie over mogelijkheden voor financiële ondersteuning als ouders niet voldoende geld hebben om kinderen mee te laten doen met bijvoorbeeld sporten, muziekles en activiteiten op school. Een op de acht kinderen in Nederland krijgt hier wel eens mee te maken. Voor de toekomst van deze kinderen en het gezin is het heel belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om mee te doen met leeftijdsgenoten.

Gemeenten helpen mensen met een laag inkomen en bieden ondersteuning voor gezinnen met weinig geld. Dit kan bijvoorbeeld met een Kindpakket. Dit pakket bestaat uit vergoedingen voor bijvoorbeeld schoolkosten of zwemlessen. Het kan daarnaast ook gaan om een bijdrage aan een verjaardagsfeestje, een nieuw winterjas of (tweedehands) laptop. De website biedt een overzicht van vormen van (financiële) ondersteuning en hoe aangevraagd kan worden.

De ondersteuning is beschikbaar voor alle kinderen van 0-18 jaar die opgroeien in een gezin met weinig geld. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek gaat dat in Nederland om 320.000 kinderen. Het kan daarbij gaan om ouders die tijdelijk worden gekort op bepaalde toeslagen of langdurig in een uitkering zitten, maar ook om ouders die werken maar een laag inkomen hebben of zzp’ers die langdurig zonder werk zitten.

De website is een initiatief van Leergeld Nederland, Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp en wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.