Kom op voor kinderrechten
Het Kinderrechtencollectief brengt diverse organisaties actief samen, stimuleert kennisuitwisseling en zet aan tot gezamenlijke actie. Zie ons als een waakhond die knelpunten agendeert en de overheid en andere organisaties adviseert over verbetering. Als collectief staan we sterk en creëren we impact en slagkracht in het streven naar een brede toepassing van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind en treden we als gezamenlijk gesprekspartner op richting de overheid.
Onze partners:
Augeo Foundation
Een veilig thuis voor ieder kind. Daar staat Augeo foundation voor. Als particuliere stichting versterken zij professionals, beleidsmakers, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en effectief mogelijk aan te pakken. Dit doen ze door middel van deskundigheidsbevordering, onderzoek, beleidsadvies, veerkracht-projecten en een Jongerentaskforce. Met als doel dat mishandelde kinderen vaker gezien, gehoord en gesteund worden en kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien.
ChildPress
ChildPress wilt ervoor zorgen dat elk kind zijn stem kan gebruiken. Niet zomaar een select groepje, maar elk kind in de samenleving!
ChildPress Reporters publiceren over ‘Wie doet wat voor kinderen?’. ChildPress Reporters interviewen, rapporteren, creëren, publiceren en delen eigen publicaties en verspreiden deze zo breed mogelijk. Als persbureau leveren zij iedere dag nieuws van kinderen over de hele wereld! In de publicaties volgen de Reporters beslissers die prioriteit geven aan onderwerpen zoals veiligheid, klimaat en toegang tot onderwijs.
Halt
Halt richt zich op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit vanuit de overtuiging dat jongeren een tweede kans verdienen. Strafbaar gedrag wordt aangepakt, zonder dat jongeren een strafblad krijgen. Dit doet Halt door middel van individuele interventies en voorlichtingen op scholen, sportverenigingen of in de wijk. Om op de hoogte te blijven wat er onder jongeren speelt werkt Halt samen met partners aan een projectmatige of wijkgebonden aanpak gericht op een veilige samenleving.
Het Vergeten Kind
Het Vergeten Kind streeft naar het creëren van een veilig en liefdevol thuis voor kinderen in Nederland die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen of het thuis moeilijk hebben, en deze kinderen zich gehoord en gezien te laten voelen.
Dit doen ze door het ontwikkelen van programma’s om deze kinderen ervaringen te geven waarin ze gewoon kind kunnen zijn, en positieve herinneringen kunnen maken. Daarnaast richten ze zich op het structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland en dit onder de aandacht te brengen bij de overheid en jeugdzorgaanbieders, om deze kinderen weer een stabiel en veilig thuis te kunnen geven.
Janusz Korczak Stichting
Janusz Korczak Stichting draagt het gedachtegoed uit van Janusz Korczak. De rode draad hierin is het respect voor het kind in iedere levensfase en een gelijkwaardige relatie tussen volwassene en kind. De activiteiten en initiatieven van de stichting richten zich op de ideeën van Korczak omtrent opvoeding en de rechten van het kind in scholen, kinderopvang en jeugdzorg.
Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is een landelijke netwerkorganisatie georganiseerd in een vereniging met leden. Samen zetten zij zich in voor de beste jeugdhulp aan kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen. De experts van het kenniscentrum zijn behandelaars, onderzoekers, ouders en kinderen. Samen bundelen en vertalen zij betrouwbare kennis over kinder- en jeugdpsychiatrie en maken deze praktisch toepasbaar.
Learning for Well-being Foundation
Learning for Well-being Foundation is een internationaal opererende organisatie. Samen met partnerorganisaties streven zij naar een inclusieve samenleving waarin kinderen en jongeren hun unieke potentieel kunnen verwezenlijken. De L4WB-F ontwikkelt projecten en activiteiten rondom jongerenparticipatie, onderwijs, kennisuitwisseling en onderzoek.
Ruimte voor de Jeugd
Ruimte voor de Jeugd is een interdisciplinair uitwisselingsplatform van deskundigen op het gebied van ruimtelijke ordening tot pedagogie en van veiligheid tot jeugdparticipatie. Samen zetten zij zich in voor kinderen en jongeren van nul tot achttien jaar. Dit doen zij door onderling informatie en kennis uit te wisselen, ontwikkelingen te signaleren en initiatieven te ondersteunen die het spelende kind dienen.
Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het General Comment 17 van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties vormen hiervoor het achterliggend kader.
SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen maakt zich hard voor een veilig en warm thuis voor elk kind. Per kind en situatie wordt gezocht naar de beste oplossing op het gebeid van preventieve en familiegerichte zorg. Daarnaast zet SOS Kinderdorpen zich in om jongeren duurzaam op weg te helpen naar een zelfstandige toekomst met verschillende innovatieve jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s. SOS Kinderdorpen onderstreept het recht op onderwijs voor elk kind door het toegankelijk maken van onderwijs voor de kinderen in hun programma’s.
Stichting Kind en Ziekenhuis
Stichting Kind en Ziekenhuis maakt zich hard voor nog betere en traumavrije zorg waarbij kind en gezin centraal staan. De visie van de patiëntenorganisatie voor kinderen in de medische zorg: “Ieder kind wil en moet gewoon kind kunnen zijn, zeker als er iets met hun gezondheid aan de hand is.” Stichting Kind en Ziekenhuis adviseert, stimuleert en bevordert kind- en gezinsgerichte zorg door het doen van onderzoek, het ontwikkelen van tools, handreikingen en het bieden van andere praktische producten. Daarnaast geven ze voorlichting, fungeren ze als helpdesk en sparringpartner en brengen ze op diverse manieren het perspectief van patiënten in de medische zorg.
Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten
De Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten is een specialisatievereniging die ervoor zorgt dat minderjarigen rechtzoekenden kunnen rekenen op kwalitatief goede rechtshulpverlening van gespecialiseerde jeugdrechtadvocaten die het belang van de minderjarige vooropstellen. Het doel van de VNJA is de rechtspositie van en de rechtsingang voor minderjarigen te verbeteren.
Zeer Makkelijk
Jongeren die van zichzelf (zeer) makkelijk leren, kunnen om verschillende redenen vastlopen in het onderwijs en hun ontwikkeling. Essentieel is dat hun omgeving beschikt over wetenschappelijk verantwoorde kennis over zeer makkelijk lerenden, hun gedrag begrijpt en hen begeleidt en ondersteunt. Daarom richt Zeer Makkelijk zich specifiek op kennisdeling, onderzoek en advisering voor professionals en organisaties.
Sluit ook aan bij het Kinderrechtencollectief en kom op voor de rechten van kinderen en jongeren.
Lees hier meer over partnerschap van het Kinderrechtencollectief