Main content

Over de hele wereld praten en schrijven volwassenen over de rechten van kinderen. Dat is fijn, want daarom zijn die rechten er. Maar wat vinden kinderen eigenlijk zelf van de rechten die zij hebben? Op het eerste kinderrechtenkanaal op YouTube: “Lot’s Channel”, kunnen kinderen van over de hele wereld door het maken van een filmpje laten zien hoe zij leven, én hoe zij over kinderrechten denken. Het kanaal is dus niet alleen gemaakt vóór kinderen, maar ook door kinderen!

Op “Lot’s Channel” komen kinderen met elkaar in contact en delen zij verhalen. Zo kun jij een kijkje nemen in het leven van iemand die helemaal aan de andere kant van de wereld woont. Daarnaast organiseeert “Lot’s Channel” workshops waar kinderen in een dag hun eigen journaal leren maken.

Leerlingen van de Thorbecke school in Nieuwerkerk maakten in november 2015 samen met professionele journalisten de allereerste uitzending van het Kinderrechtenjournaal. Zij vroegen aan kinderen, leraren en professionals welke kinderrechten zij belangrijk vinden. Er is natuurlijk al heel veel bekend over kinderrechten, maar wanneer heeft een kind zijn of haar rechten nu eigenlijk nodig? De leerlingen van de Thorbecke school laten met een voorbeeld zien hoe ook wij in Nederland te maken hebben met rechten voor kinderen en makten hier een Kinderrechtenjournaal van. Zij interviewden hiervoor onder andere Mariëlle Bahlman, medewerker van de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children.

Ben je benieuwd hoe dit eerste Kinderrechtenjournaal eruit ziet? Klik dan hier voor de eerste uitzending.

Klik hier voor meer informatie over Lot’s Channel?