Main content

29 september 2015

Op 26 september sprak minister-president Mark Rutte bij de Verenigde Naties over de duurzame ontwikkelingsdoelen voor de toekomst van de aarde. Maar Mark Rutte is 48 jaar. Daarom vroegen honderden jongeren de premier via sociale media om ook mee te mogen praten.

Naast de massale oproep via Twitter hebben tientallen jongeren afgelopen weekend zelf filmpjes gemaakt met hun persoonlijke boodschap en deze verspreid via Instagram en Facebook. Nu is het aan premier Rutte om de jongeren te horen, om inhoudelijk te reageren en de discussie met hen aan te gaan.
Jilt van Schayik, de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, is tevreden over de oproep voor meer jongerenparticipatie. “De nieuwe SDG’s komen eraan en ik vind het belangrijk dat jongeren daarbij worden betrokken. Zelf zie ik bijvoorbeeld graag meer aandacht voor armoede in de wereld.”

De actie is opgezet door de Child Friendly Agencies, opgericht door Defence for Children, ECPAT Nederland, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland en World Vision. De organisaties hebben hun krachten gebundeld om jongeren in Nederland een stem te geven in het debat over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen. De Child Friendly Agencies hebben eerder al een vertaling gemaakt van de doelen voor kinderen tot 12 jaar.