Main content

9 november 2015

Abraham Keita heeft vandaag in Den Haag de Internationale Kindervredesprijs 2015 gewonnen. De 17-jarige jongen is actief voor Defence for Children in Liberia. De prijs is dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Eerder ontving onder meer het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai de Kindervredesprijs.

Aloys van Rest, directeur van Defence for Children in Nederland, is opgetogen over de uitverkiezing van Abraham Keita. “We zijn trots op hem. Abraham zet zich binnen onze programma’s in Liberia in voor bestrijding van seksueel geweld tegen kinderen en hij helpt daarnaast arme gezinnen waar hij kan. Abraham heeft ook als vrijwilliger meegewerkt aan onderzoek van Defence for Children naar de impact van Ebola-besmetting op geïnfecteerde kinderen. Dat heeft belangrijke informatie opgeleverd over de psychosociale gevolgen van deze vreselijke ziekte.”

Keita is niet uitsluitend actief bij Defence for Children. Hij werd op zijn negende jaar al lid van het Liberiaanse Kinderparlement. Door zijn inzet werd de Children’s Law in het parlement aangenomen. Hij zette verder petities op en organiseerde meerdere vreedzame demonstraties om bij de regering te pleiten voor kinderrechten. Verder startte Keita onder meer een campagne tegen seksueel misbruik van kinderen.

De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van de Nederlandse organisatie Kids Rights. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een minderjarige die zich inzet voor meer kinderrechten. Naast Abraham Keita waren dit jaar de 14-jarige Aziza Rahim Zada uit Afghanistan en de 17-jarige Jeanesha Bou uit Puerto Rico genomineerd. Zada zet zich in voor kinderen in vluchtelingenkampen en Bou voert strijd tegen kinderhandel.