Main content

10 oktober 2014

De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi (60). Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen. Deze prijs wordt door het kinderrechtencollectief tevens beschouwt als een steun voor de strijd voor en erkenning van kinderrechten.

Malala
Malala vecht ondanks haar jeugdige leeftijd al jaren voor onderwijs voor meisjes. “Ze heeft dat onder zeer gevaarlijke omstandigheden gedaan”, zei het Comité bij de bekendmaking. “Door haar heroïsche strijd is ze het boegbeeld geworden voor het recht op onderwijs voor meisjes.”

Jongste ooit
Malala werd twee jaar geleden in Pakistan in haar hoofd geschoten. Ze was toen net op weg van school naar huis. Malala overleefde het incident en ging verder met haar strijd.
Ze is de jongste winnaar van een Nobelprijs ooit. De prijs is een erkenning van het belang van haar strijd en van haar ongelooflijke durf en inzet.

Protest tegen kinderarbeid

Satyarthi treedt volgens het Comité in de voetsporen van Gandhi met zijn jarenlange vreedzame en moedige protest tegen kinderarbeid. Hij heeft ook bijgedragen aan belangrijke internationale conventies voor kinderrechten. Hij organiseerde in 1998 ook een internationale mars tegen kinderarbeid. In 140 landen verdeeld over vijf continenten liepen duizenden mensen om aandacht te vragen voor kinderarbeid.