Main content

Aandacht voor kinderrechten in de verkiezingen

Tweede Kamer verkiezingen 2017

Het jaar 2017 is een belangrijk jaar, er zijn Tweede Kamer verkiezingen. Vanaf 18 jaar kun je je stem uit brengen op een politieke partij en politici die de komende vier jaar Nederland gaan besturen. Ook voor kinderen en jongeren is dit een belangrijk moment: een moment om hun stem te laten horen, voor zichzelf en voor andere kinderen.

Kinderen hebben op basis van het VN-Kinderrechtenverdrag het recht om mee te denken, mee te praten en mee te doen in zaken die kinderen betreffen. Ook tijdens Tweede Kamer verkiezingen, doorgaans een zaak van volwassenen, hebben kinderen het recht te worden betrokken bij beleid dat hen aangaat. Kinderen zijn de toekomst, maar hoe zit het met de kinderen van vandaag? Als de politiek discussieert over thema’s als armoede, migratie, ontwikkelingssamenwerking, kijken ze dan goed genoeg naar de effecten hiervan op kinderen en jongeren? En worden jongeren wel vaak genoeg gevraagd wat zij vinden van de onderwerpen waarover politici discussiëren?

Tijdens het Kinderrechtenverkiezingsdebat georganiseerd door het Kinderrechtencollectief worden deze en andere vragen gesteld aan politici van de grootste politieke partijen (VVD, PvdA, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SP) op maandag 13 februari 2017.

Benieuwd wat toekomstige politici te zeggen hebben over kinderrechten? Klik hier voor de uitnodiging van het verkiezingsdebat.

Geef kinderrechten een centrale plek in beleid en praktijk

Het Kinderrechtencollectief geeft in tien punten aan wat de overheid kan doen om de situatie van kinderen in Nederland te verbeteren.

Kijk hier voor de Kieswijzer Kinderrechten.

Bekijk hier het rapport ‘Onderzoek NJR inzake TK Verkiezingen (Kinderrechtencollectief)