Main content

16 juni 2015

De Internationale Dag van het Afrikaanse Kind staat dit jaar in het teken van kindhuwelijken. Kinderrechtenorganisaties uit Afrika pleiten vandaag bij de VN-Mensenrechtenraad in Genevé voor het bestrijden van huwelijken op jonge leeftijd en voor méér meisjesrechten.

De Internationale Dag van het Afrikaanse Kind herdenkt het protest van duizenden kinderen en jongeren in de straten van Soweto, op 16 juni 1976. De Zuid-Afrikaanse kinderen protesteerden tegen de slechte kwaliteit van het onderwijs en voor lessen in de eigen taal, in plaats van het Afrikaans. De politie opende het vuur op hen, waarbij meer dan honderd doden vielen.

Op deze gedenkwaardige dag spreken lokale kinderrechtenorganisaties uit Ethiopië, Ghana, Liberia, Sierra Leone en Zambia bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève over het recht op onderwijs voor meisjes in West-Afrika. Abdul Manaff Kemokai, regionaal vertegenwoordiger voor Defence for Children in Afrika, ziet een duidelijk verband tussen onderwijs en kindhuwelijken, het thema van de Dag van het Afrikaanse Kind. “De kans is groot dat een gehuwd meisje zwanger raakt en dan stopt met school.”

Maar liefst 41 procent van alle meisjes in Afrika trouwt voor hun achttiende. In Liberia loopt dit zelfs op tot 48 procent en in het noorden van Sierra Leone tot maar liefst 60 procent.

Kindhuwelijken vormen één van de grootste obstakels voor gelijkheid tussen meisjes en jongens en het realiseren van meisjesrechten. Meisjes kunnen meestal niet meer naar school wanneer zij trouwen, leven geïsoleerd van de eigen familie en hun leeftijdgenoten en kunnen geen kind meer zijn. Zij lopen bovendien gevaar om slachtoffer te worden van geweld, misbruik en uitbuiting. Vroege zwangerschappen kunnen daarnaast leiden tot complicaties of zelfs de dood.

Barima Akwasi van de Coalition on the Rights of the Child (GNCRC) uit Ghana spreekt vandaag ook bij de VN. Hij vindt dat kindhuwelijken alleen bestreden kunnen worden door de ideeën en het gedrag van jongens en mannen te veranderen. “Zij zijn onmisbaar bij het doorbreken van de barrière en moeten daarom betrokken worden bij gendervraagstukken. Mannen moeten hun rol kunnen nemen bij de empowerment van meisjes.”

Defence for Children en ECPAT Nederland helpen in zes Afrikaanse landen lokale kinderrechtenorganisaties bij het verbeteren van de rechtspositie van meisjes en jonge vrouwen. Het programma ‘Defence for Girls’ wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en maakt deel uit van het internationale Girl Power-programma (2011-2015) van de Child Rights Alliance, bestaande uit Plan Nederland, Child Helpline International, Defence for Children – ECPAT Nederland, International Child Development Initiatives, Free Press Unlimited en Women Win.