Op 24 maart 2021 lanceerde de Europese Unie haar strategie over de rechten van kinderen en de Europese Kindgarantie, ontwikkeld voor en met kinderen. Meer dan 10.000 kinderen hielpen de strategie vorm te geven. Zij gaven hun meningen over en suggesties voor de strategie. Het is een ambitieus kader, voor de Europese Unie (EU) en de lidstaten, om kinderrechten binnen en buiten de EU te waarborgen. Eurochild voert vanaf 31 maart 2021 campagne voor de kinderrechtenstrategie.
Een ambitieuze strategie
De ambitie van de EU-kinderrechtenstrategie is het best mogelijke leven te bouwen voor kinderen binnen en buiten de Europese Unie. Elk kind moet dezelfde rechten en vrijheid van discriminatie en intimidatie hebben. De strategie stelt concrete acties voor om kinderrechten te beschermen en behandelt zes thema’s rond belangrijke kinderrechtenonderwerpen. Denk aan participatie in de politiek en de democratie, het tegengaan van geweld tegen kinderen en het bevorderen van kinderrechten online. De strategie biedt een ambitieus kader voor lidstaten om kinderrechten binnen en buiten de EU te bevorderen. Er is ook een kindvriendelijke versie van de strategie beschikbaar.
De Kindgarantie
Naast de strategie zelf heeft de Europese Commissie ook de Kindgarantie gepubliceerd. Dit document is gericht op het helpen van kinderen die in een vicieuze cirkel van armoede en sociale exclusie leven. Sociale exclusie leidt volgens de Commissie tot slechtere gezondheid en schoolprestaties. Hierdoor gaan kinderen niet meer naar school, wat leidt tot langdurige werkloosheid en armoede. De armoede veroorzaakt dan weer sociale exclusie en de cirkel begint opnieuw. De Garantie wil deze vicieuze cirkel doorbreken. De Commissie roept lidstaten op kinderen in nood gratis en effectieve toegang tot onderwijs en zorg te bieden. Lidstaten dienen te garanderen dat deze groep kinderen toegang heeft tot onderwijs en andere school-activiteiten, minstens één gezonde maaltijd op school elke dag en gezondheidszorg. Daarnaast moeten lidstaten effectieve toegang bieden tot gezonde voeding en huisvesting voor kinderen in deze cyclus. Lidstaten kunnen voor deze doelen financiering van de EU krijgen.
De reactie op de strategie
Eurochild reageerde positief in haar eerste reactie op de strategie en de Kindgarantie. Met name verwelkomt Eurochild de ambitie en het uitgebreide kader en de kindvriendelijke versie van de strategie.
Wat betekent deze strategie voor Nederland?
Met deze strategie maakt de EU duidelijk dat kinderrechten hoog op de agenda staan. De strategie nodigt lidstaten uit doelen van de strategie te helpen verwezenlijken. Dit maakt de strategie relevant als richtlijn voor kindgericht beleid in Nederland en de andere lidstaten. Het Kinderrechtencollectief juicht de ontwikkeling van een Europese kinderrechtenstrategie toe. Daarnaast moet Nederland hieraan een voorbeeld nemen en ook een eigen strategie voor kinderrechten te ontwikkelen.
Meer informatie:
- The EU Strategy on the Rights of the Child and the European Child Guarantee
- Eurochild’s First Response – Launch of the EU Strategy on the Rights of the Child and Child Guarantee
- Children are asking: #CanWeBelieveInYou?
- Onderzoek naar jeugdparticipatie bij overheidsbesluiten in Europa
- Fiche 2 Mededeling EU-Kinderrechtenstrategie 2021-2024