Main content

13 oktober 2015

De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-Kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Op 2 oktober rondde Somalië het ratificatieproces af, waarmee het de 196e VN-lidstaat werd die het verdrag aannam. Op 13 december 2014 had het parlement van Somalië het Verdrag al ondertekend. Op 2 oktober 2015 is namens de president van Somalië, Hassan Sheikh Mohamud, een verklaring uitgegaan aangaande de ratificatie:

door als 196e partij het verdrag te ratificeren, maken wij ons hard voor het beschermen van de rechten van ieder kind en vertalen wij de verplichtingen uit het VN-Kinderrechtenverdrag naar concrete acties, vooral voor de kwetsbare kinderen die dit het hardste nodig hebben.”

Het Kinderrechtencollectief ziet de ratificatie door Somalië als een grote stap vooruit voor de wereldwijde realisatie van kinderrechten en voor de 6,5 miljoen kinderen in het land. Naast Somalië, blijven de Verenigde Staten nu als enige grote staat achter bij het garanderen van kinderrechten. In de VS is nog altijd veel weerstand tegen ratificatie van het verdrag, gezien het land zich dan verplicht stelt werk te maken van de bestrijding van kinderarmoede, discriminatie van kinderen en andere kinderrechten. Zo kan dan bijv. de levenslange gevangenisstraf van kinderen niet langer worden toegepast.

Het is van groot belang dat de Verenigde Staten in navolging van Somalië het VN-Kinderrechtenverdrag ratificeert. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept de VS op om “mee te doen aan een wereldwijde ontwikkeling”. “Dit verdrag is de beste manier om kinderrechten wereldwijd te bevorderen en beschermen.”