Vanaf 1 juli 2024 wordt de nieuwe Wet aanpak seksuele misdrijven van kracht na een proces van bijna vier jaar. Dit is een grote stap voorwaarts in de strafrechtelijke bescherming van slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De wet bevat ook enkele veranderingen die specifiek van invloed zijn op de bescherming van minderjarige slachtoffers.
Het is van groot belang om seksuele misdrijven tegen kinderen aan te pakken, omdat seksueel geweld een ernstige schending is van het recht van een kind om veilig en gezond op te groeien en het recht op privacy.
Bewijzen van dwang
Met de huidige wetgeving vereist het bewijzen van verkrachting of aanranding dat er bewijs is van dwang. Met de nieuwe wet is het niet langer noodzakelijk om dwang aan te tonen. Onder deze wet wordt iemand strafbaar als hij of zij seksueel contact doorzet, terwijl er duidelijke signalen zijn dat de ander geen seksueel contact wil. Ook wanneer iemand geen toestemming geeft of bevriest van angst, wordt dit gezien als verkrachting volgens de nieuwe wet. Dwang, zoals het gebruik van geweld of het dreigen daarmee, blijft een verzwarende factor, maar is niet langer een vereiste voor een verkrachting of aanranding.
Dankzij deze verandering in de wet kunnen slachtoffers in meer gevallen aangifte doen van seksueel grensoverschrijdende situaties. Toch blijven kinderen bij het doen van aangifte in grote mate afhankelijk van hun ouders en/of verzorgers.
Online seksueel misbruik
Door het toenemende gebruik van sociale media lopen met name kinderen het risico om slachtoffer te worden van seksuele misdrijven online. De nieuwe wet Seksuele misdrijven streeft ernaar om minderjarigen beter te beschermen tegen online seksueel misbruik. Ongeveer 72.000 meiden en 24.000 jongens (bron: nationaal rapporteur) ervaren vormen van online seksuele intimidatie. De nieuwe wet pakt sexchatting aan, wat inhoudt dat het online seksueel benaderen van kinderen onder de 16 jaar strafbaar is. Dit geldt ook voor kinderen van 16 en 17 jaar die in een kwetsbare positie zitten, zoals kinderen met een handicap of psychische stoornis.
Zwaardere straffen
Met de invoering van de nieuwe wet gaan ook de maximale straffen voor seksuele misdrijven tegen kinderen omhoog. De maximale straf voor de verkrachting van kinderen onder de 12 jaar wordt verhoogd naar 15 jaar. Als het gaat om kinderen tussen de 12 en 16 jaar die slachtoffer zijn geworden van verkrachting, dan is de maximale gevangenisstraf voor de dader 12 jaar. Daarnaast gaat de maximale gevangenisstraf voor het bezitten, aanbieden, verspreiden of produceren van beeldmateriaal van seksueel misbruik van kinderen omhoog naar 6 jaar.
Bronnen: Rijksoverheid en Nationaal Rapporteur