Om gemeenten te ondersteunen in het verwezenlijken van kinderrechten, in beleid en praktijk, organiseert het Kinderrechtencollectief participatieve uitwisselings- en verdiepingstrajecten voor (beleids)medewerkers bij gemeenten en andere betrokkenen. Deze trajecten worden uitgevoerd door Defence for Children. De bijeenkomsten geven betrokkenen de kans stil te staan bij kinderrechten en de betekenis daarvan. Hierbij wordt rekening gehouden met de context van specifieke gemeenten. Zo kan het worden gezien als vertrekpunt voor het uitvoeren van een toets op beleid en het maken en verzorgen van trainingen en webinars.
Aansluiting bij behoeften gemeenten
We bieden gemeenten op maat gemaakte trajecten over kinderrechten. Samen inventariseren we hoe het werkterrein eruitziet, op welke thema’s samenwerking gewenst is en of er specifieke vragen zijn waarbij ondersteuning wenselijk is. Vervolgens wordt gezamenlijk afgestemd hoe een verdiepingstraject wordt vormgegeven en wie daarbij betrokken zijn. Dit betreffen (beleids)medewerkers bij gemeenten, maar bijvoorbeeld ook jeugdhulpverleners. Tijdens deze trajecten staan kinderrechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag centraal en worden deze vertaald naar beleid en praktijk. Zo is het geen eenzijdige wijze van kennisoverdracht, maar een participatief wederkerig leerproces.
Voorbeelden van trajecten in gemeenten
Met verschillende gemeenten vonden uitwisselings- en verdiepingstrajecten plaats. Zo is er een gemeente die wilde weten of het recht op participatie van kinderen, die tijdelijk in een residentiële jeugdhulpinstelling verblijven, geborgd is conform de eisen die hieraan worden gesteld op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag. Binnen het traject zijn relevante beleidsstukken geanalyseerd en interviews gehouden met professionals en kinderen binnen residentiële jeugdhulpinstellingen. In het tweede deel van dit traject is een tool ontwikkeld om ervaringen en kennis uit te wisselen over participatie. Een andere gemeente heeft een jeugd- en gezinsteam opgezet. De gemeente zocht hoe zij kinderen en jongeren hierbij konden betrekken. In dit traject zijn relevante beleidsstukken geanalyseerd en vond een interactieve training plaats over het recht op participatie. Hierna is advies uitgebracht hoe de gemeente kinderen en jongeren kan betrekken bij het opzetten van een jeugd- en gezinsteam. Voor meer voorbeelden kunt u de Kinderrechten Interviews onderaan deze pagina bekijken over trajecten uit Amsterdam, Utrecht en Woerden.
Contact
Wilt u meer weten over kinderrechten of bespreken wat u binnen uw gemeente kunt doen om kinderrechten in beleid en praktijk verder te brengen? Neem dan vooral contact op!