Main content

Thema: Participatie

Participatie

Kinderen hebben het recht om te participeren. Om gehoord te worden als het gaat om dingen die invloed hebben op hun situatie. Hun menig telt. Een mening die kan gaan over alle rechten die zij hebben. Dit is dan ook een belangrijk overkoepelend recht. Daarvoor moeten zij wel voldoende informatie krijgen, anders is het moeilijk een mening vormen.

Dit recht hangt sterk samen met het recht van kinderen dat hun belang altijd een eerste overweging vormt bij alle te nemen beslissingen. Zonder rekening te houden met de mening en wensen van het kind is het moeilijk om daadwerkelijk beslissingen te nemen die in zijn belang zijn. Tevens raakt dit het recht van kinderen om te geloven wat zij willen en daarvoor uit te komen. En om samen te komen en zich te verenigen. Dit geldt niet alleen op individueel, maar ook op collectief niveau, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van beleid in een gemeente.

Relevante kinderrechten

Relevante General Comments

Het Kinderrechtencomité heeft een aantal General Comments geschreven die speciale relevantie hebben voor het thema ‘participatie’:

Alle thema’s

 1. Familie
 2. Gezond leven
 3. Veiligheid
 4. Educatie
 5. Spelen
 6. Privacy
 7. Participatie
 8. Handicap
 9. Werk
 10. Jeugdhulp
 11. Jeugdstrafrecht
 12. Migratie
 13. Belang van het kind