Main content

Thema: Participatie

Participatie

Kinderen hebben het recht om te participeren. Zij hebben het recht om gehoord te worden als het gaat om zaken die invloed hebben op hun leven. Hun mening telt. Deze mening kan gaan over alle rechten die kinderen hebben. Dit is dan ook een belangrijk overkoepelend recht. Daarvoor moeten kinderen wel voldoende informatie krijgen. Anders is het immers moeilijk een mening vormen.

Het recht op participatie hangt sterk samen met het belang van het kind. Het belang van het kind moet altijd een eerste overweging vormen bij alle te nemen beslissingen. Zonder rekening te houden met de mening en wensen van het kind, is het moeilijk om daadwerkelijk beslissingen te nemen die in zijn of haar belang zijn. Daarnaast raakt dit het recht van kinderen om te geloven wat zij willen en daarvoor uit te komen. En om samen te komen en zich te verenigen. Dit geldt niet alleen op individueel, maar ook op collectief niveau. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van beleid in een gemeente.

Relevante kinderrechten

 

Relevante General Comments

Het Kinderrechtencomité heeft een aantal General Comments geschreven die speciale relevantie hebben voor het thema ‘participatie’:

 

Alle thema’s

 1. Familie
 2. Gezond leven
 3. Veiligheid
 4. Educatie
 5. Spelen
 6. Privacy
 7. Participatie
 8. Handicap
 9. Werk
 10. Jeugdhulp
 11. Jeugdstrafrecht
 12. Migratie
 13. Belang van het kind