General Comment nr. 20 over adolescentie

Op 6 december 2016 heeft het VN-Kinderrechtencomité de “General Comment on the implementaion of the rights of the child during adolescence” aangenomen. De General Comment nr. 20 is een gezaghebbende interpretatie van het VN-Kinderrechtenverdrag. Het is ook het eerste gedetailleerde VN-document dat Staten richtlijnen geeft over hoe om te gaan met kinderrechten gedurende adolescentie.

Bij de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag moet rekening worden gehouden met de zich ontwikkelende vermogens van kinderen. De aanpak die nodig is voor het garanderen van kinderrechten voor jonge kinderen verschilt substantieel van de aanpak nodig voor adolescenten. Adolescentie, in Nederland ook wel puberteit genoemd, is een fase in het leven van kinderen gekarakteriseerd door kansen, capaciteiten, ambities, energie en creativiteit, en daarmee gepaard ook kwetsbaarheid. Het is een waardevolle periode in de jeugd van een persoon. Maar tegelijkertijd een periode waarin er veel verandert en waarin kinderen vaak zelf ook sterk veranderen.

Het VN-Kinderrechten comité observeert dan ook dat de potentie van adolescenten wereldwijd wordt aangetast. Dit komt doordat Staten niet voldoende investeren in maatregelen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat ook deze groep kinderen gebruik kan maken van hun rechten.

Concrete aanbevelingen

In de General Comment staan concrete aanbevelingen over de manier waarop Staten moeten zorgen voor maatregelen om kinderen ook gedurende adolescentie alle ruimte te geven hun potentie te ontwikkelen. Het Kinderrechtencomité vraagt Staten om publiekelijk stil te staan bij de uitdagingen op het pad van adolescenten, en te zorgen voor een opvoed- en onderwijsklimaat waarin adolescenten voldoende ruimte krijgen om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Tevens stelt het Comité dat er voor adolescenten extra ruimte moet zijn om hun mening te kunnen geven over zaken die hen aangaan. In zaken aangaande onderwijs, gezondheid, seksualiteit, gezinsleven en juridische procedures moet hun mening zwaar meewegen. Ook bij het opstellen van wet- en regelgeving hoort een Staat structureel adolescenten te betrekken. Meer specifiek haalt het Comité hierbij aan dat de huidige online omgeving kansen biedt om kinderen op een meer effectieve wijze betrokken te laten zijn bij het maken van beleid.

Kijk hier voor de “General Comment on the implementation of the rights of the child during adolescence“ ,nr. 20 (in het Engels).

 

Welke General Comments zijn er?

Vanaf 2001 tot aan de dag van vandaag heeft het VN-Kinderrechtencomité deze General Comments gepubliceerd:

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer