Main content

Thema: Handicap

Gezond leven

Kinderen hebben het recht op een gezond leven, gezond opgroeien en een zo goed mogelijke ontwikkeling. Dit betekent dat kinderen beschermd moeten worden tegen schadelijke behandelingen – zoals mishandeling en misbruik – en schadelijke stoffen zoals drugs en andere verdovende middelen. Kinderen hebben recht op de best mogelijke gezondheidszorg. Zo moeten kinderen naar de dokter kunnen, vaccinaties krijgen en genoeg -gezond- eten en drinken hebben.

Recht op een gezond leven houdt ook in dat er voor ouders genoeg zorg moet zijn voor en na de geboorte van hun kind. Of dat wanneer kinderen slachtoffer zijn geworden van mishandeling of exploitatie, dat zij geholpen worden om daarvan te herstellen en dat hun verdere ontwikkeling zo normaal mogelijk kan verlopen. Maar denk ook aan meer basale dingen: het recht op een dak boven je hoofd en voldoende geld om van rond te komen.

Relevante kinderrechten

Relevante General Comments

Het Kinderrechtencomité heeft een aantal General Comments geschreven die speciale relevantie hebben voor het thema ‘gezond leven’:

Alle thema’s

 1. Familie
 2. Gezond leven
 3. Veiligheid
 4. Educatie
 5. Spelen
 6. Privacy
 7. Participatie
 8. Handicap
 9. Werk
 10. Jeugdhulp
 11. Jeugdstrafrecht
 12. Migratie
 13. Belang van het kind